BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

miercuri, 22 aprilie 2020

CAMIL PETRESCU -126 DE ANI DE LA NAȘTERE

S-a născut la București, pe 22 aprilie 1894. Copilăria sa a fost o dramă despre care a refuzat să scrie. Există însă mărturii ale foștilor colegi de școală care creionează primii ani ai vieții marelui scriitor.
Nu și-a cunoscut părinții. Tatăl său fusese ofițer superior, ajuns comandant cu grad de general de artilerie al unei divizii din Oltenia în anii 20. Aflăm cum se numea mama sa pentru că numele ei, Ana Cheler, a fost înscris în certificatul de naștere înregistrat la Spitalul Filantropia, maternitatea care avea la acea vreme o secțiune de azil pentru femeile gravide cu copii din flori.
Ana Cheler a murit înainte ca băiatul să împlinească trei ani. Un unchi prin alianță l-a luat pe copil pentru a-l crește undeva în mahalaua Făinari, dar, din cauza unor neînțelegeri, copilul ajunge în grija fostei sale doici. Camil a fost crescut de această femeie din familia subcomisarului de poliție Tudor Popescu din mahalaua Moșilor.

După gimnaziu, continuă studiile la Colegiul „Sfântul Sava” și la Liceul „Gheorghe Lazăr” din București. Rezultatele bune la învățătură îl transformă în bursier intern, iar din 1913 urmează cursurile Facultății de Filozofie și Litere de la Universitatea București.
În 1916, este mobilizat și pleacă pe front, unde este rănit. După o perioadă de refacere într-un spital militar, ajunge din nou în prima linie, dar este luat prizonier. În timpul unui bombardament german își pierde auzul la o ureche, iar infirmitatea îl marchează întreaga viață. În 1918 este eliberat din lagărul german și revine la București.
Zece ani mai târziu, în 1927, tânăra Cella Serghi îi întâlneşte pe Camil Petrescu şi pe Mihail Sebastian la ştrandul Kisseleff. După acest episod, Cella Serghi intră la Facultatea de Drept şi se căsătoreşte cu un inginer. Un an mai târziu, îl va întâlni pe Camil Petrescu, tot la ştrand, la Lido.

Scriitoarea Cella Serghi se îndrăgostește de Camil Petrescu și speră că sentimentele îi vor fi împărtășite. Camil Petrescu nu o va privi însă niciodată pe Cella Serghi ca pe o viitoare iubită sau soţie. O consideră o simplă prietenă.

Târziu, în aprilie 1947, scriitorul se căsătorește cu actrița Eugenia Marian. Tânăra avea 24 de ani, iar scriitorul - 53. Dupa câteva luni - în iunie - se naște primul copil al cuplului (Camil Aurelian), iar după trei ani, în 1950, cel de-al doilea, Octavian.
Mariajul nu rezistă si cei doi divorțează în 1953, dar continuă să trăiască în aceeași casă până la moartea scriitorului, în 1957.
În anii '70 cei doi fii ai scriitorului și mama lor emigrează în America. Cella Serghi, femeia care l-a iubit toată viața, a murit la București, în 1992.

sursa-https://www.facebook.com/Dosare…/…/d41d8cd9/993660017678562/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu