BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

luni, 31 martie 2014

MIERCURI ,2.04.2014 ,NE INTALNIM IN CADRUL MANIFESTARII CULTURALE "DACA AS FI SCRIITOR ...."


Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva organizează manifestarea culturală „Ziua Internațională a Cărții pentru Copii”, ediția a IX-a, în cadrul căreia se vor premia câștigătorii concursurilor „Dacă aş fi scriitor…” și „Dacă aș fi ilustrator…”.
Decernarea premiilor va avea loc în ziua de 2 aprilie 2014, ora 1000, în Sala Mare a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva.
De câțiva ani, a intrat în tradiția Bibliotecii Județene să organizeze aceste atractive concursuri pentru elevii din ciclul primar, o incitantă competiție ce are ca scop principal formarea deprinderii de a citi, dezvoltarea imaginației, stimularea creativității și cultivarea talentului literar și artistic.
Concursul „Dacă aş fi scriitor…” constă în mai multe etape: cu câteva luni înainte, elevilor din ciclul primar li se comunică titlurile unor povești din literatura română și universală, cunoscute și îndrăgite, pe care copiii sunt invitați să le recitească și, pe baza lor, să scrie propria lor poveste, să-și pună fantezia la încercare și să rescrie povestea pe care au ales-o din cele recomandate. În felul acesta, aflați în ipostaza de scriitor, copiii refac povestirea, regândesc întâmplările și conduc firul acțiunii fiecărei povești după cum le dictează talentul și imaginația. Ceea ce rezultă este o nouă variantă a poveștii. Juriul, format din bibliotecari, citeşte toate aceste creaţii ale copiilor şi le premiază.
Concursul „Dacă aș fi scriitor…” are două secțiuni:
a) pentru clasele I și a II-a
b) pentru clasele a III-a și a IV-a.

Anul acesta, au fost selectate opt povești:
Capra cu trei iezi,
Croitorașul cel viteaz,
Degețica,
Motanul încălțat,
Neghiniță,
Sarea în bucate,
Scufița roșie,
Soldățelul de plumb.
Criteriile pe care se bazează decizia juriului sunt legate de originalitate, imaginaţie, creativitate, fără a neglija aspectele legate de corecta folosire a limbii române. De asemenea, se urmărește exprimarea cursivă, coerentă, cu folosirea unor figuri de stil adecvate şi cu păstrarea elementelor specifice basmului.
Cu același prilej, se organizează și concursul „Dacă aş fi ilustrator…”, care se adresează tot micilor cititori din ciclul primar şi constă în realizarea unei coperţi de carte cu titlul uneia dintre poveştile menţionate mai sus. Lucrările prezentate trebuie să conţină o ilustraţie reprezentativă pentru povestea aleasă şi elementele de identificare a unei cărţi. Este o modalitate în plus de a atrage copiii spre lectură şi de a le dezvolta imaginaţia artistică.
Concursul „Dacă aș fi ilustrator...” are două secțiuni:
a) pentru clasele pregătitoare, I și a II-a
b) pentru clasele a III-a și a IV-a.
Festivitatea de premiere se încheie, de fiecare dată, cu o frumoasă paradă a costumelor reprezentând personaje din poveştile aflate în concurs şi cu decernarea de diplome din partea juriului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu