BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

duminică, 26 aprilie 2020

LEGENDA FERIGII

Se crede că feriga aduce ploaie, protecție, noroc, bogății, tinerețe veșnică, sănătate. Din acest motiv, feriga este o plantă adesea crescută în casă sau cultivată în grădina. Ca plantă de apartament este foarte îndrăgită. Feriga reprezintă cunoștințele vechi și arhaismul.
Legenda spune că semințele de ferigă te fac invizibil dacă sunt culese în seara de Sânzâiene. De asemenea se spune că feriga este o plantă a nemuririi.
Limba cucului este deosebit de eficientă dacă este culeasă la lumina lunii. Această ferigă ajută la deschiderea încuietorilor și la ruperea farmecelor, este folosită în ritualurile pentru dragoste și are reputația alchimică de a transforma mercurul în argint. Poate fi folosită pentru a evoca bani.


Frunzele de frigă de sex masculin, uscate și arse în casă crează un zid de protecție foarte puternic. Arse în afara casei, aduc ploaia.
Druizii clasificau ferigile ca fiind copaci sacrii. Frunzele desfăcute ale ferigii comune erau adunate de Sânzâiene, uscate și purtate pentru a aduce noroc. Datorită regenerării misterioase a ferigilor se credea, în credința străveche, că semințele de ferigă pot conferi invizibilitate. Rădăciile de ferigă se adaugă în poțiuni pentru dragoste și frunzele sunt mestecate de cei care pornesc în căutarea dragostei.
Se utilizau pentru iubire, eliberare, exorcism, protecție.

Feriga crește mai ales în pădurile de munte și se deosebește de altele prin aceea că nu înflorește.
Totuși, legenda spune, că ea înflorește în noaptea de 24 iunie pentru doar 2 ore.
Floarea ei este albă și are formă de stea, dar dispare la primul cântat al cocoșilor.
Ea poate fi văzută doar de doi frați sau veri fără de prihană, care în noaptea de Sânzâiene sunt îmbrăcați în haine albe și care nu vorbesc, nu dorm, nu șed. Ei stau de pază până când feriga înflorește și strălucește ca soarele. Ei o învelesc într-o pânză și o pun la icoană.
Cel care posedă floarea de ferigă va avea noroc toată viața .
SURSA- jorjette.ro
Foto - Pinterest

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu