BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

vineri, 19 aprilie 2013

LORD BYRON 189 DE ANI DE LA MOARTEA SA





   George Gordon Noel Byron s-a nascut in 22 ianuarie 1788 la Londra si a decedat in 19 aprilie 1824 la vârsta de numai 36 ani in Mesolongion, Grecia.
   Este unul dintre cei mai cunoscuti poeti romantici englezi, alaturi de Percy Shelley si John Keats, contemporani ai sai.
   Printre cele mai cunoscute opere ale sale sunt poemele narative "Pelerinajul lui Childe Harold 'si "Don Juan". Cel din urma a ramas incomplet din pricina mortii poetului.
   Este considerat ca fiind unul dintre cei mai mari poeţi englezi din lumea anglo-saxonă dar şi din afara ei , notorietatea acestuia este dată nu numai de opera 
sa ci şi de viaţa sa în care figurează excesele aristocratice , datoriile imense , aventurile amoroase foarte numeroase şi în special exilul său .
     A fost descris de către Caroline Lamb ca fiind nebun , rău şi periculos , a servit şi ca lider regional în provincia italiană , Carbonari , în lupta sa împotriva Austriei . Ulterior a călătorit pentru a milita împotriva Imperiului Otoman în Grecia in perioada războiului de independenţă lucru pentru care Grecii l-au proclamat erou naţional In Grecia a şi murit mai târziu la Mesolongion de febră .
    La moartea sa inima ia fost îndepărtată şi îngropată la Missolonghi , iar rămăşiţele sale au fost trimise în Anglia , a refuzat să fie îngropat la Westminster Abbey alături de strămoşii săi din Newstead ,dar în anul 1969 a fost pusă în memoria lui Byron o piatră memorială pe podeaua Abbey .

Sursa -Wikipedia
"Adevarul este totdeauna straniu - mai straniu decat inchipuirea."-George Gordon Noel Byron

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu