BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

luni, 15 aprilie 2013

GRETA GARBO -23 DE ANI DE LA MOARTEA ACTRITEI

        În anul 1925, unui director de studio din Stockholm îi era prezentată durdulia,stângacea și timida Greta Lovisa Gustaffson. Lucra ca funcționară într-un magazin din oraș, unde din când în când era și model pentru diferite reclame din ziar. 
       După ce a jucat într-un ”clip publicitar” pentru magazinul unde lucra, a remarcat-o un regizor suedez în vogă, care considera că a dat peste o ”durdulie senzuală”. I-au schimbat numele în Garbo- echivalentul cuvântului ”spirit” în suedeză. Stângacea și timida a dat la iveală o seducătoare a cărei glorie a durat 15 ani, și care s-a pus în valoare în 25 de filme. A început în filmele mute, și a făcut față cu mare succes filmelor sonore.Prima productie americana in care Garbo este distribuita se numeste"Torentul" ("The Torrent") - in anul 1925. 
     Potrivit unor scrisori care au ieșit la iveala în 2005, actriței nu-i plăcea să fie în centrul atenției pentru că era „depresivă și se rușina de faptul că tatăl său a fost om de serviciu”. Nu asista la premierele propriilor filme, nu participa la petrecerile de la Hollywood, nu dădea nimănui numărul de telefon, și însuși directorul companiei Metro Goldwyn Mayer trebuia să ceara audiență secretarului ei pentru a-i putea vorbi!
     A avut foarte puțini prieteni, legături amoroase scurte și nu s-a măritat niciodată.

     Garbo s-a retras din lumea filmului la vârsta de 36 de ani. În următorii 50 de ani
s-a plimbat zilnic, deghizată, prin New York, în timp ce paparazzi o așteptau la 
fiecare colț ca să-i facă fotografii.

     Până la sfârșitul vieții, Garbo se ocupă de grădinărit. Își petrece tot timpul printre flori și legume. În 1954 i se acordă un Oscar special pentru întreaga carieră. Își scrie biografia în 1990-an în care iese de pe scena vieții  la varsta de 84 de ani. Rămâne o mare stea a ecranului, o divă cu adevărat, a cărei faimă nu va apune niciodată.





SURSA- EVZ.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu