BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

marți, 16 aprilie 2013

FRANCISCO DE GOYA -185 DE ANI DE LA MOARTEA PICTORULUI

      Francisco José de Goya y Lucientes (nascut la 30 martie 1746  in Fuendetodos, Aragon - decedat la 16 aprilie 1828 Bordeaux, Franta a fost un important pictor si creator de gravuri spaniol, la raspântia secolelor al XVIII-lea si al XIX-lea.
     La un secol dupa Velazquez si cu un secol înainte de Picasso, Goya este punct de referinta pentru doua veacuri de pictura spaniola. Ani de-a rândul Goya a fost artistul curtii regale, la fel ca si multi alti pictori ai secolului al XVIII-lea. Ar fi ramas probabil creator al unei picturi linistite, echilibrate, daca nu s-ar fi îmbolnavit. 
   Surzenia îl izoleaza de lume si îl elibereaza de conventia picturii oficiale. La aproape cincizeci de ani, Goya porneste într-o incursiune în strafundurile misterioase si zbuciumate ale sufletului omenesc. Ochiul lui sarcastic, demascator, nu iarta pe nimeni.
     În primavara anului 1825 se îmbolnaveate, trei ani mai târziu, pe 16 aprilie1828, moare la Bordeaux. Ramasitelele artistului vor reveni în Spania, la sfârsitul primului razboi mondial. De la el ne ramâne si cunoscuta fraza" Somnul natiunii naste monstrii".







    „În mormântul lui Goya se odihnește vechea artă spaniolă, universul pierdut pentru totdeauna al toreadorilor, majos și manolas, universul călugărițelor, contrabandiștilor, bandiților și vrăjitoarelor, întregul folclor bogat al peninsulei.” —Théophile Gautier
SURSA-WIKIPEDIA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu