BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

miercuri, 17 aprilie 2013

ION PILLAT-68 DE ANI DE LA MOARTEA SA


    Ion Pillat (n. 31 martie 1891 – d. 17 aprilie 1945)- academician, antologator, editoreseistpoet tradiționalist și publicist român
     Pe linie maternă a fost înrudit cu familia Brătianu. Bunicul său a fost cunoscutul politician Ion Brătianu, care a fost adesea evocat în poeme din volumul său cel mai complet din punct de vedere estetic, Pe Argeș în sus, în poeme precum BuniculBunicaAci sosi pe vremuri sau Ochelarii bunicului.
Și-a petrecut copilăria la moșiile Florica, pe Argeș și la Miorcani, pe râul Prut.
    După 1945 poezia sa este trecută la "index", evident din rațiuni strict politice. Fiul său, criticul și romancierul Dinu Pillat a fost îndepărtat de la Facultatea de Litere unde era asistent al lui George Călinescu fiind condamnat la temniță politică, iar manuscrisele i-au fost confiscate și distruse. 
    Poemele lui Ion Pillat intr-un vers, sunt definitii atotcuprinzatare, de stari, caractere si intamplari
   A primit în 1936 premiul național pentru literatură și a fost ales membru corespondent al Academiei Române. În 1937 a tradus din Charles Baudelaire și a publicat volumul Țărm pierdut. A publicat în 1942 o antologie de traduceri din poezia germană și volumul de versuri Împlinire. În 1944, sub titul Poezii i-a apărut întreaga operă lirică scrisă între 1906 și1941.
  La data de 17 aprilie 1945 a avut o congestie cerebrală în plină stradă, a fost transportat acasă  în stare de inconștiență, iar în jurul orei 22 a decedat.
SURSA-WIKIPEDIA




"Toata poezia mea poate fi redusa, in ultima analiza, la viziunea pamantului care ramane acelasi, la presimtirea timpului care fuge mereu." Ion Pillat

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu