BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

vineri, 26 aprilie 2013

FERDINAND VICTOR EUGENE DELACROIX-215 ANI DE LA NASTEREA SA







     Ferdinand Victor Eugène Delacroix (n. 26 aprilie 1798 - d. 13 august 1863) - important pictor francez din perioada romantismului.

       S-a născut în localitatea Charenton Saint-Maurice, de lângă Paris. Este cel mai mic dintre cei patru copii. Fiind un copilaș de trei ani "plin de viață" trece prin multe încercări: spânzurătoare, opărire, înec, era cât pe ce să moară otravit și sufocat!
       În 1805 moare tatăl artistului, Charles Delacroix, prefect de Bordeaux. Familia se mută la Paris. Micul Eugène începe studiile la Liceul Imperial. Primește o aleasă educație în spirit clasic ' face scrimă și continuă studiile muzicale.
        El a dat lovitura in breasla sa de timpuriu, prin exceptionala panza „Barca lui Dante”, inspirata dupa „Pluta Meduzei” a lui Géricault. Avea numai douazeci si patru de ani si anunta o revolutie in privinta scenelor dinamice si cu personaje de o expresivitate impresionanta. Avea sa continue pe aceeasi linie a dramatismului – violenta si suferinta – cu „Masacrul din Chios” si „Ruinele Missolonghi” – inspirate de atacurile turcesti asupra populatiei grecesti. Ambele capodopere, realizate si in memoria amicului sau Lord Byron, au fost etichetate ca reprezentand „fortele sublimului in arta” – asa cum se exprima un alt prieten al pictorului, Charles Baudelaire.
     Prezentarea la Salon a Morții lui Sardanapal, în anul 1827, va determina izolarea artistului vreme de șapte ani. În tot acest timp, se va vedea exclus din sălile de expoziții

     Natura a avut pentru Delacroix o mare însemnătate; adesea își vizitează prietenii care locuiau la sat. Îndeosebi, îi apreciază pe scriitoarea George Sand și pe Frederic Chopin , pe care îi vizitează la Nohant, în Franța centrală. Acolo lucrează la studii portretistice și florale. Începând cu anul 1844, Delacroix închiriază o casa în Champrosay, la sud de Paris.
     În primavara anului 1863, o febră mare îl țintuiește pe artist la pat. Moare pe 13 august iar funeraliile au avut loc pe 17 august, în biserica Saint-Germain-des-Près.
SURSA-WIKIPEDIA


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu