BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

marți, 9 aprilie 2013

CHARLES BAUDELAIRE -192 DE ANI DE LA NASTEREA POETULUI

      Charles Baudelaire- poet, estetician, critic literar şi de artă francez, a trăit în perioada 1821- 1867. El s-a impus nu numai prin versurile sale, dar şi prin experienţa sa poetică. A fost primul poet francez care s-a impus pe plan european ,,cu Baudelaire lirica franceză a devenit un fapt european”. Poezia lui reprezintă practic începuturile poeziei moderne.
     Poezia lui Baudelaire în literatura franceză reprezintă un caz aparte, la fel şi modul său de viaţă a fost aparte, el face parte din categoria poeţilor damnaţi.
    " Florile răului"- este opera care exprimă tocmai acest lucru într-o mare varietate de forme. Aceste flori se găsesc la graniţa dintre romantism şi poezia modernă, în orice caz la începuturile unei poezii noi.
    Baudelaire- a găsit numeroase analogii din opera lui Poe: sentimentul singurătăţii, reveria până la extaz, căutările unui paradis artificial, spleen-ul şi obsesia morţii. Baudelaire l-a tradus pe Poe nu ca şi poet ci ca prozator; până la contactul cu opera lui, ideile lui Baudelaire, sălăjuiau în sufletu-i răvăşite. 

     Pe 31 august, 1867, la 46 de ani, după o lungă agonie, Charles Baudelaire moare la Paris.
Posteritatea sa de mare poet era însă asigurată. Poetii timpului Stephane Mallarmé, Paul Verlaine si Arthur Rimbaud l-au considerat imediat un predecesor. 
    În secolul al XX-lea, gânditori, critici sau poeti celebri cum ar fi Jean-Paul Sartre, Walter Benjamin, Robert Lowell si Seamus Heaney i-au celebrat opera. La noi voulumul poetului Tudor Arghezi, Flori de mucigai a fost influentat de volumul lui Baudelaire, Florile răului.
  




"Fericirea este alcătuită dintr-un şir de plăceri mărunte."Charles Baudelaire

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu