BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

marți, 16 aprilie 2013

ANATOLE FRANCE -169 DE ANI DE LA NASTEREA SCRIITORULUI

    







  Născut pe data 16 aprilie 1844, Anatole France a fost un poet, jurnalist și romancier francez. Autorul s-a născut la Paris și a încetat din viață la Saint-Cyr-sur-Loire.
     Scriitor de succes, Anatole France a reușit să se impună într-un timp relativ scurt prin intermediul lucrărilor sale. Ironic și sceptic,Anatole France a fost considerat ca un reprezentant de marcă al literaturii franceze din perioada contemporană lui.
    Fiu al unui librar, Anatole France și-a petrecut cea mai mare parte din viață printre cărți. Librăria tatălui său, denumită Librairie France, era specializată în vânzarea de cărți și alte scurte scrieri care aveau drept conținut tematic Revoluția franceză, fiind o locație frecvent vizitată de scriitori ,studenți și elevi ai acelei perioade.
      Anatole France a devenit, odată cu apariția operelor sale literare ,membru al Academiei Franceze, fiind în același timp și unul dintre puținii autori care au câștigat Premiul Nobel pentru Literatură.
      Cu doi ani înaintea morții autorului, care a survenit în anul 1924, întreaga creație literară a acestui scriitor a fost interzisă, ajungând în Index Librorum Prohibitorum, listă care conținea toate scrierile care fuseseră interzise de către Biserica Romano-Catolică. Acest index a fost abolit abia în anul 1966, la o distanță considerabilă după moartea lui Anatole France.
Sursa-http://www.coltulcolectionarului.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu