BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

marți, 10 martie 2015

LEGENDA ZAMBILEI

Cu totii cunoastem delicata si inmiresmata zambila, care ne incanta prin mirosul ei dulce, patrunzator si in acelasi timp subtil si seducator, precum si prin culorile ei vii in fiecare inceput de primavara! Ea este, cu adevarat, o floare a bucuriei, a bunei dispozitii si a fericirii, caci ne reaminteste in fiecare an ca natura renaste, la fel cum o fac celelalte flori ale inceputului de sezon cald..
Zambila, aceasta minunata floare a primaverii, se numeste in latina Hyacinthus orientalis. In limba romana, denumirea a venit pe filiera turca,iar in romana i se mai spunea, odinioara, iacint. Numele ii vine de la un erou din mitologia greaca, Hyakinthos. Acesta era un foarte frumos print spartan, un tanar deosebit. El era iubit atat de catre Apollo, zeul soarelui si al artelor, cat si de Zephyr, vantul de apus, zeul vestului. Cand Apollo l-a invatat mestesugul aruncarii discului, Zephyr a devenit gelos si, sufland, a facut ca discul sa vina inapoi, omorandu-l pe tanar. Indurerat, marele Apollo nu a dorit sa i-l lase pe tanar lui Hades, ci a preferat sa faca din sangele sau niste flori deosebite, zambilele. Pe petalele acestora a fost inscris cuvantul ai, din expresia Ai, alas!, ca semn al durerii profunde a lui Apollo, care sa danuiasca etern in amintirea oamenilor. Intr-adevar, petalele zambilelor au unele mici pete intunecate care ar putea fi interpretate cu literele a si i din alfabetul grecesc. Poetul latin Ovidiu spunea, mai tarziu, ca lacrimile lui Apollo au fost cele care au marcat petalele acestor flori cu cuvantul ai.

Originea printului Hyakinthos nu este foarte clara. Potrivit diferitelor surse, el era fie fiul lui Clio si al regelui Pieros, fie al lui Oebalus, regele Spartei, fie al lui Amyclas, regele Spartei, parintele poporului Amyclae, care locuia in aceasta cetate. Locuitorii Thessaliei aveau o versiune proprie a mitului lui Hyakinthos, pe care il numeau si Hymenaios, ceea ce inseamna din imnuri. La fel ca nimfa Daphne, echivalenta sa feminina, Hyakinthos din nord era asociat cu Valea Tempe, pe raul Pineios, sediul cultic al lui Apollo. Tatal sau ar fi fost regele Magnes (sau Magnesia) sau Pieros din Pieria (cele doua regiuni care marginesc valea). Chiar si spartanii se pare ca cunosteau aceasta traditie, caci ei il descriau pe Hyakinthos ca fiind fiul printesei lapite Diomede din Thessalia. Dupa opinia lui Parthenius, nimfa Daphne, marea dragoste a lui Apollo, era fiica lui Amyclas, prin urmare sora vitrega a lui Hyakinthos.
    Cultul lui Hyakinthos este vechi, datand din epoca miceniana si fiind localizat in Amyclae, in sud-vestul Spartei. Acolo i-a fost ridicat un sanctuar, langa mormantul sau si la picioarele statuii lui Apollo. Hyankinthos era zeitatea tutelara a principalului festival spartan, Hyacinthia, care se tinea in fiecare vara. Acesta tinea trei zile - prima era zi de doliu pentru erou, iar celelalte doua zile celebrau renasterea eroului ca Apollo Hayakinthios, caci unele mituri locale il identifica pe Hyakinthos cu Apollo. Deoarece numele acestui erou mitologic are origine preelenica, iar Apollo era, la origine, o zeitate doriana, se considera ca mitul lui Hyakinthos este o metafora clasica a mortii si renasterii naturii, similara mitului lui Adonis. S-a sugerat chiar ca Hyakinthos ar fi fost o zeitate preelenica, inlocuita, in urma mortii sale, de catre Apollo, fapt pentru care cei doi raman uniti in epitetul Apollon Hyankinthos.  
Semnificatii… intense

In vechime, datorita originii sale mitologice, zambila devenise cu precadere un simbol al jocurilor sportive. Celebrul poet grec Homer si poetul latin Vergiliu au laudat parfumul unic al zambilei in creatiile lor. Simbolizand sportul si joaca in limbajul florilor, zambila reprezinta in acelasi timp indrazneala, graba si mandria. Intr-un alt registru, ea inseamna insa constanta, continuitatea si fidelitatea in cuplu. Astazi, zambila este perceputa mai ales ca o floare a dragostei si a iubirii. De ziua indragostitilor, iubitii isi ofera, pe langa alte flori, zambile. Solitara sau in combinatie cu alte flori, zambila poarta un mesaj de dragoste. Zambila albastra exprima sinceritatea, zambila roz, joaca si bucuria renasterii naturii, iar zambila alba, dragalasenia si inocenta copilariei. Zambila violet inseamna scuze si iertare, iar zambila galbena este un semn al geloziei. Insa zambila semnifica, in general, si calitati precum bunatatea, tandretea si amabilitatea. 

    Cei ce poarta numele Hyacinth sunt personalitati destul de stranii, caci traiesc sufleteste doua tendinte opuse: pe de o parte, sunt deschisi, doritori de aventura si de excese, refuzand orice constrangeri, pe de alta parte, sunt cerebrali, introspectivi, rezervati si meditativi. Daca aceste doua tendinte se armonizeaza, ei vor avea o personalitate completa, fiind capabili de mari realizari. Daca insa vor pendula mereu intre rationalitate, scepticism si mistic, intuitiv, acest lucru nu se va intampla. Sunt curiosi, adaptabili, abili, insa pot deveni impulsivi si se pot expune unor accidente. Ii intereseaza tot ceea ce este apocrif, neoficial, bizar, neobisnuit, straniu si ultramodern, avangardist. Din cand in cand, au nevoie de un loc linistit si calm in care sa se reculeaga, sa mediteze in pace asupra lucrurilor. Din punct de vedere sentimental, sunt pasionali, dar nu prea stiu sa-si exprime sentimentele, fie din cauza timiditatii, fie din cauza ca sunt prieteni mai mult cu actiunea decat cu cuvintele. Si sexualitatea lor este puternica, complexa, anticonformista si libertina. Isi vor alege fie o profesie care cere studii indelungate si complexe (inventator, inginer, informatician, medic etc.), fie o ocupatie din domeniul calatoriilor, sportului, vanzarilor, publicitatii si marketingului.




    Originara din Asia (Liban, Turcia, Iran si Turkmenistan), zambila (Hyacinthus orientalis) a ajuns intai in Europa in vremea romanilor, insa apoi a cazut in uitare. A revenit in Europa mult mai tarziu, in secolul al XVI-lea. O legenda povesteste ca o nava comerciala din Genova a naufragiat. La bordul ei existau bulbi de zambila, care au ajuns, pe apa, pana la tarmul Tarilor de Jos. In scurt timp, campurile s-au umplut cu minunate zambile colorate si frumos mirositoare. Localnicii au fost incantati de aceste flori, astfel ca au inceput sa le cultive in gradinile lor. 
      Altii sustin ca un medic german, Leonjardt Rauwolf, ar fi adus zambila din Turcia si din alte regiuni mediteraneene pe care le-a vizitat.
Multa vreme, zambila a fost privilegiul europenilor bogati, caci olandezii, care au inceput sa o comercializeze din secolul al XVII-lea, o vindeau foarte scump. Din aceasta cauza, zambila a devenit populara abia din secolul urmator, cand si oamenii obisnuiti au avut acces la ea. Se spune ca in secolul al XVIII-lea olandezii ajunsesera sa aiba in jur de 2.000 de soiuri de zambila. 
    Astazi exista peste 30 de soiuri de zambile, care au diferite culori, de la alb, crem si galben pana la roz, oranj, albastru, ciclam, violet sau chiar indigo. Unul dintre cele mai apreciate soiuri de Hyacinthus orientalis este Miss Saigon, care are boboci ingramaditi si flori roz-violet. Un alt soi iubit in Europa esteDelft Blue.
    Insa zambilele nu sunt apreciate doar pentru frumusetea si parfumul lor, ci si pentru efectele benefice pe care le au asupra organismului si psihicului nostru. Uleiul esential de zambila e utilizat in aromaterapie, ajutand la calmarea pielii si la relaxarea si detensionarea muschilor de la nivelul gatului, fetei si umerilor. Uleiul de zambila intensifica, de asemenea, activitatea emisferei drepte a creierului, responsabila pentru creativitate si increderea de sine.

     Nu intamplator, in Grecia antica, zambilele erau prezente in ceremoniile de inmormantare, fiind asociate doliului, caci in aceste moment de tristete ele reuseau, prin parfumul lor, sa-i calmeze si sa-i invioreze pe cei prezenti. Parfumul zambilelor ne imbunatateste starea de spirit, mai ales iarna sau in zilele mohorate. De asemenea, radacinile uscate si pisate ale acestei plante au si ele efecte calmante.
     Odinioara, zambila salbatica era si ea utilizata in medicina populara, fiind considerata cel mai bun remediu pentru leucoree. Insa recent s-a constatat ca bulbii ei proaspeti pot fi otravitori. 
SURSA-http://www.daciccool.ro/stil-de-viata/casa-si-gradina/6924-zambila-parfum-dulce

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu