BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

joi, 5 martie 2015

HORTENSIA PAPADAT- BENGESCU-60 DE ANI DE LA MOARTE

   S-a născut la Iveşti, judeţul Galati langa Tecuci, la 8 decembrie 1876. Tatal ei Dimitrie Bengescu,a fost ofiţer avansat până la gradul de general şi a Zoei Ştefănescu şi, ca unic copil al unei familii "de condiţie buna", este inteligentă şi răsfăţata de părinţi.

   Face studii la un pension de domnisoare. La 20 de ani se marita cu magistratul Nicolae Papadat. Cariera literara e intârziata din pricina transferurilor sotului dintr-un oras in altul (Turnu-Magurele, Buzau, Focsani, Constanta) si de numerosii ei copii: Nen, Zoe, Marcela, Elena. Debuteaza editorial in 1919 cu volumul "Ape adânci", laudat de Ibraileanu. 
  In timpul razboiului e sora de caritate in gara Focsani, moment evocat in romanul "Balaurul" (1923). Dupa razboi, se apropie de gruparea de la Sburatorul. La indemnul lui Lovinescu, evolueaza spre o proza "obiectiva", asa cum se va vedea in ciclul familiei Hallipa ("Fecioarele despletite", "Concert din muzica de Bach", "Drumul ascuns", "Radacini"). Din 1933, se stabileste in Capitala. Scrie "Logodnicul" (1933), si, in 1946, obtine Premiul National pentru proza.Hortensia Papadat-Bengescu (1876-1955) a fost una din figurile de seama ale literaturii romane de la inceputul secolului trecut. Prozatoare(nuvele, teatru, romane), dramaturg si poet, reprezinta una din figurile importante in cadrul revistei Sburatorul.Isi face debutul cu un articol in limba franceza in ziarul Le politique cu articolul intitulat Sur le mort de Pierre Liciu in 1912. In 1913 revista Viata Romaneasca ii publica proza poematica Viziune. 


    In 1915 colaboreaza la Viitorul romancelor cu o serie de proze autobiografice. In anul 1919 apare primu sau volum Ape Adanci si de asemenea devine membru fondator al cenaclului SburatorulUrmatorul an se dovedeste a fi unul propice pentru autoare, deoarece ii apar vol. de proze: Sfinxul, (Lui Don Juan in Eternitate, Pe cine a iubit Alisia? si Romanul Adrianei, dar de asemenea se joaca piesa Batranul. Un an mai tarziu apare vol. Femeia in fata oglinzii, iar in 1923 apare romanul Balaurul (care e rezultatul experientelor traite in Primul Razboi Mondial ca sora de caritate la Focsani), iar scriitoarea devine membra a Societatii Autorilor Dramatici Romani. In 1925 apare vol. Romanta provinciala, iar un an mai tarziu apare primul roman din Ciclul Hallipa: Fecioare despletite, Concert de muzica de Bach(1927), si Drum ascuns(1932) Radacini in 2 volume si vol desenuri tragice. In anul 1935 publica romanul Logodnicul iar in 1936 ii este oferit Marele Premiu al Societatii Scriitorilor Romani. Dintre piesele sale ar mai fi de amintit: Povirnisul si Sora mea, Ana. Dupa 1947 isi revede Jurnalul si scrie poezii(Creatia, Matinata, Sismica, Praznic s.a.).
     Abia după zece ani scriitoarea se va bucura de aprecieri, acestea venind din rândul unor scriitori de valoare, cum ar fi: Liviu Rebreanu, Camil Pctrescu, Mihail Scbastian sau Felix Aderca. Va fi premiată de Societatea Scriitorilor Români în 1936.
în ultima perioadă a vieţii se îmbolnăveşte grav şi, în afară de nuvela autobiografică "Spovedanie", rămasă în manuscris, toate celelalte proiecte literare sunt neterminate.
Hortensia Papadat-Bengescu se stinge din viaţă Ia 5 martie 1955. 

Sursa-http://artzone.ro/literatura/scriitori/Hortensia_Papadat_Bengescu_biografie_opera.html


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu