BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

miercuri, 11 martie 2015

ZIUA EUROPEANA A VICTIMELOR TERORISMULUI.

   Data de 11 martie a fost declarată de Parlamentul European ca fiind Ziua europeană a victimelor terorismului. Data propusă iniţial era 11 septembrie, ziua celor mai mari atentate teroriste comise în lume (SUA, 2001). Cele patru atentate comise la Madrid în dimineaţa zilei de 11 martie 2004 au determinat însă stabilirea acesteia ca dată.
   În dimineața zilei de joi, 11 martie 2004, zece rucsacuri încărcate cu TNT au explodat în patru trenuri din Madrid (Spania), în timp ce intrau și ieșeau pasageri din patru stații diferite.Atentatul a produs cel puțin 199 de morți și 1467 de răniți. Printre cei care și-au pierdut viața s-au aflat și 15 români.       Atacul s-a produs cu trei zile înainte alegerilor generale, fiind folosite 13 bombe, poliția detonând o parte din ele.
   România trebuie să participe nemijlocit la acţiunile de gestionare a crizelor şi de combatere a terorismului. Noua strategie de combatere a terorismului adoptată de NATO, precum şi cea a Uniunii Europene, implică responsabilităţi deosebite. Acestea vizează atât protecţia ţării şi a intereselor în România ale NATO şi Uniunii Europene, cât şi acţiunea efectivă a ţării noastre în cadrul coaliţiei antiteroriste.
   Ţara noastră trebuie să participe la acţiunile pentru combaterea terorismului pe toate palierele strategice, operative şi tactice şi prin toate mijloacele adecvate. Combaterea criminalităţii economice şi sociale, lichidarea corupţiei, reducerea infracţionalităţii, crearea unui mediu de afaceri sigur şi bine protejat (prin lege, dar şi prin acţiuni specifice), distrugerea reţelelor de traficanţi şi securizarea frontierelor sunt doar câteva dintre măsurile absolut necesare pentru dezactivarea unui mediu favorabil terorismului.
   Pentru succesul în combaterea fenomenului terorist, se impune ca permanent să fie monitorizate şi analizate toate ameninţările şi riscurile de natură teroristă sau cele care pot facilita desfăşurarea de acţiuni teroriste.
Pentru că oricine este în pericol să devină victimă a terorismului, accentul trebuie pus pe latura preventivă, pe înlăturarea cauzelor ce duc la naşterea fenomenului terorist. Doar astfel vom putea construi o lume mai sigură pentru toţi oamenii.

SURSA-http://uzp.org.ro/11-martie-ziua-europeana-a-victimelor-terorismului/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu