BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

sâmbătă, 14 martie 2015

ALBERT EINSTEIN -136 DE ANI DE LA NASTERE

CIUDATENII DIN VIATA PERSONALA A SAVANTULUI
   Atunci cand auzim numele lui Albert Einstein mintea ne fuge imediat la teoria relativitatii de care multi au auzit, dar ale carei taine putini le cunosc. Mult mai accesibile tuturor sunt insa tainele din viata personala a celebrului savant, care se pare ca a fost cel putin la fel de complicata si plina de ciudatenii ca si teoria care a revolutionat lumea stiintei.   De exemplu, stiati ca Albert Einstein a avut un copil nelegitim si a fost casatorit cu verisoara lui? 

   Albert a fost un copil grasut cu capul neobisnuit de mare. Se spune ca atunci cand mama lui l-a vazut, imediat dupa nastere, a crezut ca are un copil cu capul diform, iar familia l-a considerat de-a dreptul monstruos. Medicul i-a linistit insa, spunandu-le ca in cateva saptamani proportiile corpului se vor echilibra. Intr-adevar, toate temerile s-au risipit in cativa ani, Albert dezvoltandu-se ulterior ca un copil normal, chiar daca prea lent.
   In plus, cunoscutii au povestit ca Einstein vorbea foarte rar, iar atunci cand o facea rostea cuvintele foarte greoi, "impiedicandu-se" in respiratie. Asa se face ca pana la 9 ani parintii sai au crezut ca au un copil retardat. Evident, realitatea a dovedit contrariul.
   Circula si o anecdota pe aceasta tema. Se spune ca micul Albert a catadicsit intr-o seara sa deschida gura si sa rosteasca: "supa este prea fierbinte". Extaziati, parintii l-ar fi intrebat: "Si de ce nu ai spus pana acum?". "Pentru ca nu s-a mai intamplat", ar fi fost raspunsul sec dat de Einstein.
               A ratat admiterea la facultate
   In 1895, la varsta de 17 ani, Albert Einstein a aplicat pentru o admitere anticipata la Universitatea Politehnica din Elvetia(Eidgenossische Technische Hochschule sau ETH). Din pacate, a trecut cu brio de examenele la matematica si stiinte, dar a picat la celelalte, istorie, geografie, etc., si a fost nevoit sa astepte inca un an pentru a putea incepe cursurile, a doua oara avand mai mult succes la examene.
           Un admirator infocat al femeilor

   In 1898 tanarul Albert se indragosteste nebuneste de Mileva Maric, o colega sarboaica de la ETH (singura femeie de acolo, studenta la matematica), iar aceasta ii daruieste un copil nelegitim, o fetita.
   Fetita s-a nascut in 1902, in casa parintilor Milevei, la Novi Sad, si a fost botezata Lieserl, dar din corespondentele purtate reiese ca Einstein nu ar fi vazut-o niciodata iar soarta ei ulterioara a ramas necunoscuta. Michele Zackheim sustine in cartea "Fiica lui Einstein" ca aceasta ar fi murit de scarlatina la numai un an si ca ea fusese pusa pe lista de adoptii.
  Albert si Mileva s-au casatorit pana la urma si au avut alti doi copii, doi baieti, Hans Albert si Eduard. Activitatea didactica prestigioasa si desele calatorii si-au pus insa amprenta asupra relatiei dintre cei doi soti care s-a deteriorat treptat. In aceste conditii, se spune ca Einstein i-ar fi propus sotiei sale un ... contract prin care el promitea sa locuiasca in continuare alaturi de ea si sa isi respecte angajamentele sociale cu cateva conditii.

  Astfel, Mileva trebuia sa se angajeze ca va continua sa ii spele hainele si sa i le puna in ordine, sa ii serveasca de trei ori pe zi masa in camera lui si sa mentina ordindea si curatenia in dormitorul lui, mai ales pe biroul de lucru care ii era destinat exclusiv.

   Alte prevederi din acest contract neobisnuit sunau cam asa: "vei tacea din gura daca eu iti voi cere acest lucru".
   Mileva a acceptat aceste conditii.
   Chiar si asa, divortul s-a produs (printre altele si din cauza infidelitatii celebrului fizician), iar Einstein s-a recasatorit in 1919 cu ...verisoara sa, Elsa Lowenthal, cu toate ca isi dorise sa o ia de nevasta pe ...fiica ei, Ilse, cu 18 ani mai tanara decat el. Din pacate, Ilse a spus ca nu este atrasa de Albert, ca il iubeste ca pe un tata si ca nu doreste sa se marite cu el.
   Spre deosebire de Mileva, Elsa a fost mult mai toleranta cu faimosul ei sot si a inchis ochii in fata numeroaselor aventuri amoroase pe care Einstein se spune ca le-ar fi avut.
                      Misterul genialitatii sale, nedescifrat
   Dupa moartea sa, in 1955, creierul lui Einstein a fost furat de medicul legist care ii facuse autopsia la Spitalul Princeton, Thomas Stoltz Harvey. Acesta a dus pretioasa "comoara" acasa la el, unde a pastrat-o intr-un recipient si a refuzat sa o predea autoritatilor, preferand sa fie concediat din aceasta cauza.
    Multi ani mai tarziu, Harvey a obtinut permisiunea fiului savantului, Hans Albert, de a face cercetari pe creierulul lui Einstein. Harvey a trimis diverse mostre unor savanti din intreaga lume in incercarea de a gasi explicatii stiintifice cu privire la genialitatea acestuia. Ipotezele au fost numeroase, dar nu in totalitate acceptate de toata lumea, motiv pentru care misterul a ramas nedescifrat pana azi. 


SURSA -http://www.ziare.com/magazin/inedit/ciudatenii-din-viata-personala-a-lui-einstein-1017188

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu