BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

marți, 14 februarie 2017

TRADITII DE SF. VALENTIN IN LUME

1. Valentine's Day în Slovenia
De Ziua Îndrăgostiţilor, slovenii muncesc câmpul. Considerat unul dintre sfinţii primăverii în Slovenia, Sf. Valentin ajută la creşterea plantelor şi florilor. Se spune că această zi este cea mai bună pentru a se da startul muncii pe podgorii şi la câmp. 14 februarie este ziua în care natura începe să se trezească la viaţă.
Ziua în care slovenii celebrează dragostea, este de fapt, 12 martie de Sf. Gregory.
2. Valentine's Day în Japonia
Pe 14 Februarie este o tradiţie ca femeia japoneză să îi ofere bărbatului un dar din ciocolată. Tipul ciocolatei oferite depinde de natura relaţiei.Astfel, giri-choko (ciocolata normală, oferită "din obligaţie") este oferit şefilor, colegilor şi prietenilor apropiaţi. Honmei-choko (ciocolată fină, de calitate superioară) este pentru iubit, logodnic sau soţ. Multe dintre darurile din ciocolată sunt realizate chiar de cele care le oferă.
Japonezii mai sărbătoresc şi reciproca acestei zile, pe 14 Martie White Day, când vine rândul bărbaţilor să ofere cadouri femeilor. Dacă un bărbat care a primit ciocolata de la o femeie nu "înapoiază" cadoul este înţeles gestul ca un semn de superioritate, iar dacă darul oferit de bărbat este egal ca valoare cu cel primit înseamnă sfârşitul relaţiei.
3. Valentine's Day în Wales
St. Dwywen este sfântul îndrăgostiţilor, iar în această zi se oferă cadou o lingură, ca simbol al dragostei.Welsh Valentine's Day are loc în fiecare an pe 25 ianuarie, când este sărbătorit Sfântul care are o poveste tragică de amor ce i-a inspirat pe locuitori, generaţii de-a rândul, să facă schimburi de cadouri.
Printre cele mai interesante cadouri de St. Dwynwen's Day este lingura. Este denumită lingura dragostei, iar obiceiul este păstrat din secolul 17, când bărbatul trebuia să cioplească o lingură dintr-o singură bucată de lemn pe care să o decoreze cu simboluri ale dragostei şi pe care să o ofere unei domniţe dragi.
4. Valentine's Day în Marea Britanie
De Valentine's Day Eve, britanicele obişnuiau să pună patru frunze de dafin la pernă şi să mănânce ouă cu sare. Doar aşa îşi puteau visa alesul.De asemenea, femeile mai obişnuiau să scrie numele pretendenţilor pe o hârtii pe care să le bage apoi în mingii de argilă şi să le arunce în apă. Ce hârtie se ridica prima la suprafaţă, pe ea era scris numele viitorului iubit. În timp ce multe dintre aceste tradiţii au fost înlocuite cu altele moderne sau au intrat în folclor, mai există totuşi fete care cred în aceste practici.
5. Valentine's Day în Coreea de Sud
În Coreea de Sud se oferă ciocolata în dar, similar Japoniei. pe 14 Februarie femeile oferă cadouri de ciocolată bărbaţilor, iar acestia le cadorisesc orice dar fără ciocolată.Pe 14 Aprilie - Black Day, cei care nu au primit nimic în sărbătorile din 14 Februarie sau 14 Martie merg la restaurant şi consumă tăiţei şi-şi deplâng soarta crudă de a nu avea pe cineva alături.
6. Valentine's Day în Finlanda
Ziua Îndrăgostiţilor este pentru finlandezi, de fapt, Ziua Prieteniei. Acesta este un prilej pentru reuniri între prieteni, când se trimit şi se primesc felicitări şi cadouri simbolice. De Ziua Prieteniei mulţi s-au obişnuit să îi dea o însemnătate şi mai mare: se logodesc sau se căsătoresc.
7. Valentine's Day în China
În această zi chinezii obişnuiesc să meargă la templu. Ziua Îndrăgostiţilor este sărbătorită de chinezi în a şaptea zi din a şaptea lună a anului, cunoscută şi Qi Xi Jie (sau Noaptea celor Şapte, Festivalul de Dublu Şapte, Festivalul Celor Şapte Surori, sau Festivalul Fiicelor) este denumită Ziua Îndrăgostiţilor şi pică în 2013 pe 13 August.Ei celebrează această zi vizitând temple şi rugându-se pentru dragoste, fericire şi căsătorie.
8. Valentine's Day în Franţa
În trecut, francezii sărbătoreau această zi ca pe o "loterie a dragostei". Femeile şi bărbaţii, cei singuri, trebuiau să strige către cel care urma să-i devină pereche, în faşa casei acestuia. Cei care erau respinşi de potenţialul partener reveneau a doua zi, în acelaşi lor, şi ardeau fotografiile cu cel care nu l-a dorit. Obiceiul a fost interzis între timp.
9. Valentine's Day în Danemarca
Danezii fac trei chestii în această zi: schimba de felicitări, se trimit flori presate şi bărbaţii trimit consoartelor versuri. Ea, la rândul ei, dacă recunoaşte autorul - fie că se semnează sau ghiceşte pur şi simplu, îi oferă în dar un ou vopsit la Sărbătoarea Paştilor.
10. Valentine's Day în Italia
Fetele nemăritate se trezesc dis-de-dimineaţă şi se duc la fereastră unde asteaptă ca bărbaţii să treacă. Tradiţia spune că primul bărbat pe care îl vede, sau pe cineva care seamănă cu el, îi va fi soţ în decursul anului.Pe lângă această tradiţie, italienii obişnuiesc să-şi ofere daruri de Sf. Valentin - de la ciocolată la ieşiri la restaurant, etc.
11. Valentine's Day în Brazilia
Dia dos Namorados este celebrată pe 12 iunie din două motive: odată că pe 13 iunie este Ziua Sf. Anthony, iar luna februarie este ocupată cu Carnavalul de la Rio.
12. Valentine's Day în Vietnam
Cuplurile din Vietnam obişnuiesc ca de Ziua Îndrăgostiţilor să poarte acelaşi stil vestimentar şi aceleaşi culori.
13. Valentine's Day în SUA
Sărbătoarea dragostei este celebrată de americani ca pretutindeni. Cu această ocazie se trimit cadouri, se oferă flori,e ct, orice lucru ce simbolizează dragostea. Trimisul felicitărilor se păstrează de foarte multă vreme. În timpul Războiului Civil American acestea conţineau chiar şi poezii sau cântece patriotice ori politice. Astăzi, ele transmit doar dragostea şi respectul pentru persoana dragă.
14. Valentine's Day în România
Românii au adoptat şi această sărbătoare, printre multe altele. Pe 24 februarie se sărbătoreşte, cu adevărat, ziua dragostei, - Dragobetele. În folclorul românesc, el se pare că a fost fiul Babei Dochia. Ca şi în restul lumii, românii îşi arată şi mai mult în acestă zi dragostea, se logodesc sau căsătoresc, îşi fac cadouri şi multe surprize şi petrec alături de cei drag

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu