BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

vineri, 20 martie 2015

TREI EVENIMENTE ASTRONOMICE RARE ASTAZI : ECLIPSA SOLARA ,SUPER-LUNA SI ECHINOCTIUL DE PRIMAVARA

    Intr-o inlantuire rara a fenomenelor ceresti, care se produce de obicei odata la cateva sute de ani, au loc trei evenimente separate: eclipsa partiala de soare, superluna-perigeul, cum o numesc astronomii- si echinoctiul de primavara.
    Eclipsa va incepe vineri la ora 10:50, ora Romaniei, iar punctul maxim va fi la 11 si 56 de minute. In functie de zona in care va aflati, puteti observa pe astrul solar o pata neagra
In Romania, eclipsa partiala de soare se va vedea cel mai bine in vestul tarii la Satu Mare, Oradea sau Timisoara unde luna va acoperi soarele mai bine de 50 la suta.
   Super-Luna - sau luna la perigeu - este un fenomen care apare atunci când Luna plină (sau Luna nouă) ajunge pe orbita sa la cea mai mică distanţă faţă de Terra şi apare mult mai mare decât în celelalte nopţi. În general, se produc între trei şi şase super-Luni pe an, informeazăindependent.co.uk.
    În 2015, vor fi şase super-Luni, iar fenomenul va fi vizibil din nou în august, septembrie şi octombrie.
    Echinocţiul marchează acel moment din fiecare an când ziua şi noaptea au durate egale, la jumătatea intervalului dintre ziua cea mai lungă şi noaptea cea mai lungă dintr-un an.     Momentul echinocţiului este marcat primăvara şi toamna. Deşi echinocţiul de pe 20 martie - moment care va debuta la ora 22.45 GMT (21 martie, 00.45 ora României) - nu va avea niciun impact direct, ce poate fi resimţit, asupra felului în care va arăta eclipsa de Soare, el va contribui la marcarea unei zile foarte speciale, ce va consta în desfăşurarea a trei evenimente astronomice rare într-un interval de câteva ore.


SURSA-http://www.mediafax.ro/stiinta-sanatate/trei-evenimente-astronomice-rare-pe-20-martie-eclipsa-solara-super-luna-si-echinoctiul-de-primavara-14010929

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu