BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

sâmbătă, 19 decembrie 2015

RENII LUI MOS CRACIUN...

Povestea renilor lui Mos Craciun a inceput o data cu poemul “Noaptea de dinaintea Craciunului”, scris deClement Clarke Moore in 1822. Poemul acesta era cadoul de Craciun al lui Moore pentru copiii sai. El este cel care a creat imaginea atat de familiara a lui Mos Craciun care zboara in sania trasa de cei opt reni. Al noualea ren al lui Mos Craciun a parut mult mai tarziu, intr-o carte scrisa de Robert May.

Se spune ca, cu foarte multa vreme in urma, Mos Craciun si spiridusii sai au descoperit formula speciala, secreta, a prafului magic pentru reni, care ii face sa zboare. Acest praf magic este imprastiat peste fiecare ren cu putin timp inainte de a pleca din Laponia, in Ajunul Craciunului. Acest praf ii ajuta sa zboare intreaga noapte in jurul lumii. Zborul este, de altfel, foarte rapid: aproape de viteza luminii de Craciun.
Sania Mosului este trasa de 9 reni nazdravani, care pot zbura, numele acestora fiind: Rudolf sau Rudolph, Vixen, Blitzen (original Blixem, apoi Blixen), Comet, Cupid, Dancer, Dasher, Donner (original Dunder, apoi Donder) si Prancer.

Cel mai iubit si mai cunoscut dintre renii lui Mos Craciun este Rudolf sau Rudolph. El are nasul rosu pentru a lumina drumul si a-l ajuta pe Mos sa vada casele tuturor copiilor. El nu apare insa in poemul lui Clement Clarke Moore. Rudolf “s-a nascut” un secol mai tarziu, devenind “cel de-al noualea ren al lui Mos Craciun”. In 1939, compania Montgomery Ward, a vrut sa doneze o carte de povesti promotionala pentru a-si atrage clienti. Robert May a fost ales autorul acestei carti. May a creat un personaj pentru toti copii, dar in special pentru aceia care nu se integrau in societate, la fel ca si Rudolf, care nu era acceptat pentru ca avea nasul rosu. Se spune ca atunci cand Rudolf era pui, nasul sau a fost atins de Magia Craciunului si de atunci este stralucitor si rosu. Aceasta nemaiintalnita caracteristica la un ren poate avea nenumarate beneficii, cea mai importanta este ghidarea saniei lui Mos Craciun. Conform povestilor, daca in ajun de Craciun vremea este rea, drumul mosului este luminat datorita nasului lui Rudolf.

Acest ren atat de celebru are si un cantec special scris pentru el: Rudolph the Red-Nosed Reindeer.
Comet - cel mai viteaz ren
Se spune ca in prima seara in care a condus sania lui Mos Craciun, Comet a evitat un accident teribil: vazand o cometa care se apropia de Pamant, a lovit-o cu coarnele si i-a schimbat orbita. Comet este cel care poate vedea stele chiar si pe timpul zilei.
Cupid - renul romantic
Desi are o slujba foarte serioasa si este foarte ocupat, isi gaseste timp sa se ocupe si de povestile romantice ale renilor. Ii place la nebunie sa ii faca pe renii din intreaga lume sa se indragosteasca si sa isi gaseasca perechea.
Vixen - cea mai gratioasa
Vixen este cea mai gratioasa dintre reni. Ea a fost salvata la un moment dat de Cupid. Tot atunci s-a indragostit de el. Este recunoscuta pentru frumusetea si stilul gratios de a zbura.
Dancer si Prancer - cei mai talentati reni
Dancer si Prancer sunt gemeni. Nu identici, dar seamana foarte bine. Amandoi sunt foarte talentati, danseaza, canta si spun bancuri. Sunt cunoscuti pentru aparitiile lor spectaculoase la serbarile de Craciun din satul mosului.
Blitzen - renul electric
Acest ren a fost lovit de mai multe ori de fulger si asa si-a capatat numele si este chiar incarcat cu energie electrica. Astfel, el este si busola mosului atunci cand trebuie sa mearga pe furtuna, indicandu-i drumul corect.
Dasher - renul sofisticat
Dasher, cel celebru, si-a abandonat cariera in show-bizz pentru a-l ajuta pe Mos Craciun. Este cel mai bun ren zburator. Este si cel mai ingrijit ren din turma lui Mos Craciun si este capitanul saniei, datorita calitatilor sale de bun zburator.
Donder - cel mai constiincios ren
Donder este prima fata-ren care a absolvit academia de tragatori de sanie si se ocupa de antrenamentul intregii echipe de reni. Este si este cea mai disciplinata. Din aceasta cauza nu se intelege prea bine cu Dasher. Ea crede ca ar fi mai potrivita pentru rolul de capitan al saniei decat Dasher.

    O alta poveste legata de Mos Craciun spune ca renii au capatat puterea magica de a putea zbura dupa ce au mancat porumb vrajit. Acest porumb a fost primit in dar de catre Mos Craciun de la un vrajitor foarte renumit. Porumbul vrajit le-a dat renilor puterea sa zboare si forta de a putea trage dupa ei saniuta cu tone de daruri, pentru ca Mos Craciun sa poate sa le daruiasca copiilor si nu numai acestora daruri in Ajunul Craciunului.
SURSA-http://www.universdecopil.ro/renii-zburatori-ai-lui-mos-cra…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu