BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

vineri, 18 decembrie 2015

TRADITIA SCRISORILOR CATRE MOS CRACIUN

   Pentru ca toti copiii sunt cuminti, in cutia postala a lui Mos Craciun se aduna in preajma sarbatorilor de iarna milioane de scrisori. Copiii de pretutindeni ii scriu Mosului, astfel ca, unele tari au implementat servicii speciale pentru acestea: Canada de exemplu, a inventat din 1982 chiar un cod postal special, HOH HOH, unde se trimit epistolele carora le raspund peste 13.000 de angajati ai postei.

   Odinioara, in Marea Britanie exista traditia arderii scrisorilor, pentru ca acestea sa fie transportate in mod magic, de catre vant, catre Polul Nord. Traditia nu mai este respectata insa, pentru ca din ce in ce mai putini britanici fac focul in casa. In Mexic, in afara folosirii serviciului postal, uneori copiii isi pun mesajele in mici baloane cu heliu, pe care le elibereaza in aer, pentru ca Mosul sa le primeasca.
   Oficiile postale din Finlanda au primit de-a lungul timpului peste opt milioane de scrisori adresate Mosului, copiii din Marea Britanie, Polonia si Japonia fiind cei mai constiinciosi. DinSUA, scrisorile pentru Mos Craciun pleaca spre Polul Nord, Alaska, de unde zeci de voluntari le raspund copiilor. 


  Posta Romana aduna in fiecare an tot mai multe plicuri 
cu destinatia Rovaniemi, Finlanda decat in anii precedenti .  Potrivit reprezentantilor Postei Romanese primesc in jur de 17.782 scrisori destinate lui Mos Craciun fata de anii anii precedenti, cand copiii romani au expediat, prin Posta Romana, doar cateva sute de scrisori catre Mos Craciun. Indiferent de adresa inscrisa pe plicul destinat lui Mos Craciun, toate scrisorile prezentate la punctele de acces ale Postei Romane au fost transmise si au ajuns la destinatar, compania fiind prestator de serviciu universal", explica reprezentantii Postei Romane.


ADRESA MOSULUI este - Santa Claus' Main Post Office Santa's Workshop Village, 96930 - Arctic Circle, ROVANIEMI, FINLAND.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu