BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

joi, 17 decembrie 2015

ISTORIA GLOBURILOR DE CRACIUN

Ornamentele si globuletele actuale reprezinta bucuria Craciunului. Bradul de Craciun primeste in fiecare an noi si noi accesorii care-l fac un adevarat rege al Craciunului. Stelute, ingerasi multicolori, clopotei, ghirlande stralucitoare dar si binecunoscutele globuri rosii troneaza in fiecare an in bradul frumos impodobit.
Se spune ca aceste mici globuri din bradul de Craciun au aparut acum mai bine de 150 de ani. Totul a inceput in micul orasel Lauscha, din Germania, unde exista un atelier de sticlarie, inca din secolul al XVI-lea, care producea pe atunci, pahare si instrumentar pentru farmacie.
Pe la mijlocul secolului al XIX-lea, mai exact in anul 1847, suflatorul de sticla Hans Greiner, fiind foarte sarac si neavand nuci pentru a impodobi bradul, cum era obiceiul atunci, i-a venit ideea sa confectioneze din sticla colorata mici forme care sa fie asemanatoare fructelor si nucilor de pus in brad. De atunci s-a inceput productia de ornamente din sticla care aveau diverse forme si care puteau fi agatate in bradul de Craciun.
Globurile, ca ornamente, au cunsocut un succes foarte mare intr-o perioada de timp mica, ceea ce a dus la producerea lor la scara industriala. Odata cu producerea lor, a venit nevoia si de ale face pe acestea cat mai deosebite si cat mai frumoase. Astfel, diversi artisti au inceput sa picteze nenumarate modele pe acestea. Procedeul era urmator: globurile erau scoase din cuptor, lasate la racit si apoi erau suflate cu o solutie de nitrat de argint, tehnica dezvoltata in anul 1850 de catre Justus Von Liebig. Dupa acesta operatiune globurile puteau fi pictate manual.
In anul 1880, omul de afaceri american F. W. Woolwarth, aflat pentru o perioada de timp in oraselul Lauscha, afla de atelierele de aici care fabricau globurile si dezvolta o mare afacere prin importarea acestor ornamente de sticla in SUA.
In anul 1923, in Lauscha este infiintata prima scoala unde se preda art prelucrarii sticlei si totodata tehnicile de fabricare a ornamentelor pentru Craciun.
Dupa cel de al Doilea Razboi Mondial, orasul Lauscha se va afla pe teritoriul RDG-ului, iar fabrica de ornamente va fi nationalizata. Tot atunci familia Muller-Blech, care se afla la conducerea fabricii de mai bine de 13 generatii, reuseste sa fuga in RFG unde va constinua fabricarea ornamentelor din sticla pentru Craciun in orasul Neustadt. Totusi, cativa dintre membrii familiei aleg sa ramana in Lauscha si incearca sa salveze o parte dintre mulaje, pe care le trimit in Vest prin anumite subterfugii, pentru a nu fi oprite la vama. Unul dintre acestea era cel in care doamna Muller-Blech ii trimitea nepotului sau Klaus pachetele cu jumatati de mulaje, insotite de mesajul „Iata niste mulaje, ca sa ai cu ce sa te joci in nisip”. Dupa alte cateva saptamani trimitea si cealalta parte a mulajelor respective.
Astazi, in Lauscha exista 20 de ateliere de sticla care fabrica in continuare globuri pentru Craciun, productia atingand 5 milioane de globuri in fiecare an.
SURSA-http://www.national-magazin.ro/trebuie-sa-stii/istoria-globului-de-craciun-1200

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu