BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

luni, 19 august 2013

COCO CHANEL 130 DE ANI DE LA NASTERE

    Gabrielle Bonheur „Coco” Chanel (n. 19 august 1883 - d. 10 ianuarie 1971) -una dintre cele mai aclamate creatoare de moda a secolului trecut, Coco Chanel, nume devenit ulterior sinonim cu luxul, subiect de carte si film in nenumarate randuri, ramane inca pentru multi un mister.
        Isi construieste un adevarat imperiu, cu 4.000 de lucratoare, licentiate, angajate cu contract de munca. Tot atunci introduce si pantalonul in moda feminina , dar singura interesata de noul produs este Marlene Dietrich.
      In 1930, Coco Chanel avea 47 de ani, dar cine o vedea ii dadea cu 10 mai putin. Producatorul american Sam Goldwyn (de la MGM) o invita la Hollywood, un loc pe care il gaseste vulgar.
       Se imprieteneste cu Marlene Dietrich si Greta Garbo, ce aveau sa-i devina modele. Intorcandu-se in Franta, se leaga pasional de Paul Iribe, un geniu al arhitecturii, indragostit de lux si petreceri. Impune totodata rochiile de seara din satin alb, inegalabile.

       Ar fi putut sa se multumeasca cu o viata semi-mondena, dar a decis sa munceasca pentru a persevera in independenta. Incepe sa confectioneze palarii originale, cu borduri drepte, impunandu-se rapid in lumea modei.
   "Arunca la gunoi" corsetele, bustierele de balena si zorzoanele, cand creeaza primele rochii mulate pe corp din jerseu. Isi deschide propria linie de imbracaminte (sacouri, tinute sport, casual), introducand elemente din moda masculina.

     Ea insasi se tunde "a la garconne", mandrindu-se cu bretonul curajos. Revista "Harper's Bazaar" din Statele Unite ii recunoaste munca deosebita, vorbind despre noua silueta Chanel: o rochie sobra si fluida, fara corsaj, fara maneci bufante. Succesul este fulminant.
     Coco Chanel credea in puterea vindecatoare a cristalelor, drept pentru care acestea impanzesc apartamentul, candelabrele aflandu-se de asemenea in fiecare incapere. Leul, sub diverse forme, semnul ei zodiacal, poate fi admirat pe multe dintre rafturile din casa.
     In apartamentul ei au fost primiti, printre altii, Elizabeth Taylor, Salvador Dali si Pablo Picasso.

     Toata viata a fost obsedata de curatenie si de igiena, in cautare de mirosuri placute. Asa lanseaza prima colectie de parfumuri, numita "Chanel 5", careia i-au urmat si altele.
       In 1924, creeaza impreuna cu fratii Wertheimer corporatia "Parfums Chanel", care ii aduce o avere imensa si celebritate.
     
In revista "Les Modes", Chanel marturisea ca "secretul creativitatii sale consta in sobrietate si simplitate".
 Sursa-http://www.ziare.com




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu