BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

joi, 29 august 2013

LA MULTI ANI DOAMNEI PAULINA POPA !!!!

       Prezenţă constantă, de peste 30 de ani, în viaţa culturală hunedoreană, Paulina Popa este un nume de referinţă în literatura română, un om de cultură complet care a contribuit cu întregul său talent şi cu toată energia la îmbogăţirea spirituală a judeţului Hunedoara.
      Dăruită cu talent poetic, Paulina Popa debutează cu versuri în anul 1970, în revistaCrişana, precum şi în revista Zbor alb a Liceului Pedagogic din Beiuş unde era elevă. Ulterior, ca soţie de preot, i s-a îngrădit posibilitatea de a publica, aşa încât doar după 1989 a putut să debuteze editorial, debut care se produce în anul 1990 cu volumul de versuri pentru copii Ruga Mântuitorului.
       Prezenţa în viaţa literară a Paulinei Popa a continuat cu numeroase volume de versuri apărute la edituri de prestigiu precum Ion Creangă, Helicon, Ametist.


      În anul 1996 a fondat la Deva Editura EMIA şi a început să desfăşoare o bogată activitate editorială, fiind publicate cărţi semnate de autori prestigioşi precum Radu Ciobanu, Gheorghe Schwartz, Passionaria Stoicescu, Constantin Cubleşan, Vasile Andru. De asemenea, au fost publicate numeroase cărţi de spiritualitate creştină, traduceri din literatura universală, cărţi pentru copii precum şi o foarte bogată paletă de cărţi scrise de profesori hunedoreni în sprijinul elevilor.
     În anul 2005 înfiinţează la Deva Editura PAULA, editură care îşi propune să publice îndeosebi literatură română, autori contemporani şi tineri debutanţi. Participă, alături de Cezar Ivănescu şi Linda Maria Baros, la un Festival de Poezie în Iordania, vizitează locurile sfinte, ceea ce o inspiră în creaţia poetică ulterioară.
     În 2000 înfiinţează Asociaţia Culturală Emia şi organizează  în judeţul Hunedoara Festivalul de Poezie – EMIA, prima ediţie desfăşurându-se sub genericul: EMINESCU ÎN ARDEAL. Festivalul de Poezie – EMIA, care determină, an de an,  în judeţul Hunedoara o puternică efervescenţă culturală, propunând publicului valori ale literaturii române dar şi invitaţi de valoare din toată lumea.
Membră  Uniunii Scriitorilor din România, filiala Arad unde este cooptată în conducearea filialei. Mumbră a ASLA şi ARA.

Semnează  articole, editoriale şi versuri în reviste literare din ţară şi din străinătate: Semne – Emia, România Literară, Convorbiri Literare, Luceafărul, Ramuri, Poesis, Poezia, Hyerion, Arca, Europoesis (Franţa)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu