BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

joi, 22 august 2013

ECATERINA TEODOROIU -96 DE ANI DE LA MOARTEA SA

     Ecaterina Teodoroiu este una dintre cele mai autentice eroine ale istoriei noastre contemporane. născută în 1894, într-o familie românească obişnuită, cu mulţi copiii, Ecaterina trăiește drama de a-și pierde în primele luni ale războiului doi dintre fraţi pe front. Acest imbold o împinge să solicite iniţial intrarea în serviciul de ambulanță, iar apoi încorporarea ca ostaş în Armata Română.
      Mai departe, Ecaterina a fost rănită, luată prizonieră de germani, a evadat, iar spre sfârşitul anului 1916 a fost din nou rănită la ambele picioare, fiind decorată pentru curaj prin ordin regal. 
       Primeste comanda unui pluton din Regimentul 43/59 infanterie Lupeni. În fruntea acestui pluton a căzut eroic în seara zilei de 22-23 august 1917, în timpul bătăliei de la Mărăşeşti. 
      Moartea a plasat-o în legendă, dar faptele Ecaterinei erau cunoscute de mult. 
     



Datorită eroismului, fără să facă niciun fel de şcoală militară, a ajuns sublocotenent și și-a condus ostașii pe câmpul de luptă. Prin determinare, curaj și eroism, a fost promovată la gradul de sublocotenent, exclusiv pentru meritele ei.


Sursa-http://www.historia.ro/;
WIKIPEDIA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu