BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

joi, 16 mai 2013

LUCIA OLTEANU 88 DE ANI DE LA NASTEREA SCRIITOAREI

       Lucia   Olteanu  se naste la 16 mai 1925 in  Bucuresti,a fost soţia lui Tiberiu Utan si debutează cu scenariul de film: " Într-o zi, un tânăr. O zi din viaţa tineretului "(1950), premiat de Studioul de Filme „Alexandru Sahia".. Deţine Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti pentru volumul Lumea într-un degetar (1981).
       Se dedica  in exclusivitate literaturii pentru copii - domeniu pindit adesea de sabloane si didacticism - Lucia Olteanu atinge, in unele din cartile sale, cote de performanta si ingeniozitate. Daca nota personala nu este prea evidenta in primele volume de proza si benzi desenate (Aventurile lui Mac, 1970; Zimbiti, va rog!, 1973; Bilete pe adresa prietenilor mei, 1974), aceasta incepe sa se reliefeze in schitele din Buna seara, Dorii! (1977). 
   A întâlnit numeroase personalităţi  precum : G. Bacovia, Tudor Arghezi, Nichifor Crainic, Petru Dumitriu, Paul Anghel, Marin Preda, Marin Sorescu ori ca Maria Tănase, Malvina Urşianu, Lucian Pintilie etc si a cunoscut atmosfera vieţii culturale din deceniile postbelice,.
       In cartile Luciei  Olteanu copilaria devine cu adevarat un univers al splendorilor.

Un comentariu: