BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

joi, 23 mai 2013

ZIUA MONDIALA A BROASTELOR TESTOASE

      Ziua de 23 mai este dedicata broastelor testoase inca din anul 2000, cand American Tortoise Rescue a denumit-o prima data ca fiind ziua mondiala a acestei specii, aflata din ce in ce mai mult pe cale de disparitie.
       Broastele testoase care dateaza si exista pe pamant inca de dinainte de aparitia dinozaurilor, sunt specii introduse pe lista celor aflate pe cale de disparitie, din cauza faptului ca au conditii speciale de trai, care se regasesc din ce in ce mai greu, la ora actuala, in lume.
      Viata acestei specii de broaste depinde foarte mult de mediul in care traieste, care-si pune amprenta asupra temperaturii lor corporale si a duratei de viata. Ele nu pot supravietui frigului si nici caldurii excesive, de aceea, schimbarile de temperatura, frecvente la ora actuala in lume, le scurteaza media de viata.
     Nu doar natura a devenit neprielnica supravietuirii broscutelor testoase. Si omul a intervenit in evolutia speciei, cand a inceput sa le vaneze si le gaseasca diverse utilizari, fie ca animal de companie, fie izolate in gradini zoologice sau folosite in diverse industrii.

SURSA:  http://animale.acasa.ro


SIMBOLURILE BROASTEI TESTOASE IN MITOLOGIE :

   În mitologia greacă, broasca țestoasă este atribuită zeului Hermes, cel care s-a folosit primul de carapacea ei pentru a alcătui un instrument muzical numit țiteră. 

    În China, acest animal simboliza nordul și iarna.
    În mitologia indiană, lumea este alcătuită dintr-o piramidă, având la bază o țestoasă care susține pe carapacea ei un elefant, ce ține cu trompa lui lumea.
    În civilizația Maya, zeul lunii, deține o platoșă făcută din carapacea unei broaște țestoase. Longevitatea acestui animal este asociată la foarte multe popoare cu ideea de nemurire.
    În mitologia tibetană, dar și în concepția unor populații din Bengal, broasca țestoasă a fost aleasă de zeul creator pentru a aduce pământ de pe fundul Oceanului Primordial. 
    Astfel, țestoasa are un rol important în geneza lumii.

SURSA:WIKIPEDIA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu