BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

luni, 20 mai 2013

HONORE DE BALZAC -214 ANI DE LA NASTEREA SA


    Honoré de Balzac (n. 20 mai 1799ToursFranța – d. 18 august 1850ParisFranța) - romancier, critic literar, eseist, jurnalist și scriitor francez.
    El este considerat unul dintre cei mai mari scriitori francezi în domeniul romanului realist, romanului psihologic și a romanului fantastic.
    Datorită complexității operei sale, Balzac a fost greu de încadrat, atât de critica literară din acea perioadă, cât și de cea de astăzi, ca aparținând unei categori deja existente, aparte.
     El a creat un adevărat monument, "Comedia umană" (în franceză Comédie humaine), ciclu în a cărui componență intră 95 de lucrări terminate (nuvele, romane și eseuri) și 48 lucrări neterminate. Ideea continuității dintr-o lucrare în alta, a uninii, a apărut pentru prima dată în 1830, odată cu gruparea romanelor SarrasineGobseck, sub titlul Scènes de la vie privée.
    După primele încercări literare, care nu s-au bucurat însă de succes, Balzac se îndreaptă spre o carieră în afaceri, este pe rând editor, tipograf, iar la un moment dat cumpără o turnătorie de litere, însă toate demersurile sale au un sfârşit dezastruos. În 1828 abia reuşeşte să evite falimentul, rămânând cu datorii de peste 60 000 de franci. Din acest moment şi până la sfârşitul vieţii, Balzac va fi mereu urmărit de datorii şi nevoit să depună un efort aproape continuu pentru a le plăti. După această nouă serie de eşecuri, Balzac se întoarce la scris cu un nou avânt. 
    Succesul a venit în 1829, după publicarea a două scrieri: Şuanii, o scriere istorică despre ţăranii bretoni care au luat parte în 1799 la insurecţia regalistă împotriva Franţei revoluţionare, şi Fiziologia căsătoriei, un eseu comic, cu accente satirice, despre infidelitatea conjugală. Cele şase povestiri din Scene din viaţa privată, studii psihologice ale fetelor aflate în luptă cu autoritatea parentală i-au sporit şi mai mult reputaţia
     Calitățile lui Balzac care îi depășesc defecte precum lipsa stilului literar, critica, tendința spre melodramă, sunt: originalitatea, marea putere de observație și imaginația sa. 
   





Balzac este privit ca unul dintre creatorii romanului realist. Ambiţia sa era să “intre în competiţie cu oficiul stării civile”, să-şi descrie cu exactitate contemporanii, cu ocupaţiile şi deosebirile de clasă dintre ei. A reuşit să-şi atingă acest ţel, însă a mers şi mai departe, dorind ca prin eforturile sale să arate că spiritul uman are puterea de a influenţa oameni şi locuri, ceea ce i-a adus supranumele de „Shakespeare al romanului”.
SURSA-WIKIPEDIA


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu