BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

marți, 31 martie 2015

ZIUA INTERNATIONALA A CARTII PENTRU COPII

Biblioteca Judeteana "Ovid Densusianu" Hunedoara-Deva organizeaza manifestarea cultural-educativa "Ziua Internationala a Cartii pentru Copii", editia a X-a, in cadrul careia se vor premia castigatorii concursurilor "Daca as fi scriitor" si "Daca as fi ilustrator".
Decernarea premiilor va avea loc in ziua de 2 aprilie 2015, ora 10.00, in Sala Mare a Centrului Cultural "Dragan Muntean" din Deva. 
De cativa ani, a intrat in traditia Bibliotecii Judetene sa organizeze aceste atractive concursuri pentru elevii din ciclul primar, o incitanta competitie ce are ca scop principal formarea deprinderii de a citi, dezvoltarea imaginatiei, stimularea creativitatii si cultivarea talentului literar si artistic. 
Concursul "Daca as fi scriitor" consta in mai multe etape: cu cateva luni inainte, elevilor din ciclul primar li se comunica titlurile unor povesti din literatura romana si universala, cunoscute si indragite, pe care copiii sunt invitati sa le reciteasca si, pe baza lor, sa scrie propria lor poveste, sa-si puna fantezia la incercare si sa rescrie povestea pe care au ales-o din cele recomandate. In felul acesta, aflati in ipostaza de scriitor, copiii refac povestirea, regandesc intamplarile si conduc firul actiunii fiecarei povesti dupa cum le dicteaza talentul si imaginatia. Ceea ce rezulta este o noua varianta a povestii. Juriul, format din bibliotecari, citeste toate aceste creatii ale copiilor si le premiaza. 
Concursul "Daca as fi scriitor" are doua sectiuni: 
a) pentru clasele I si a II-a;
b) pentru clasele a III-a si a IV-a. 
Anul acesta, au fost selectate opt povesti:
Doi feti cu stea in frunte
Frumoasa din padurea adormita
Jack si vrejul de fasole
Lebedele
Printul broscoi
Prostia omeneasca
Ridichea uriasa
Scufita Rosie
Criteriile pe care se bazeaza decizia juriului sunt legate de originalitate, imaginatie, creativitate, fara a neglija aspectele legate de corecta folosire a limbii romane. De asemenea, se urmareste exprimarea cursiva, coerenta, cu folosirea unor figuri de stil adecvate si cu pastrarea elementelor specifice basmului. 
Cu acelasi prilej, se organizeaza si concursul "Daca as fi ilustrator", care se adreseaza tot micilor cititori din ciclul primar si consta in realizarea unei coperti de carte cu titlul uneia dintre povestile mentionate mai sus. Lucrarile prezentate trebuie sa contina o ilustratie reprezentativa pentru povestea aleasa si elementele de identificare a unei carti. Este o modalitate in plus de a atrage copiii spre lectura si de a le dezvolta imaginatia artistica. 
Concursul "Daca as fi ilustrator..." are doua sectiuni: 
a) pentru clasele pregatitoare, I si a II-a;
b) pentru clasele a III-a si a IV-a. 
Festivitatea de premiere se va incheia, ca de fiecare data, cu o frumoasa parada a costumelor reprezentand personaje din povestile aflate in concurs si cu decernarea de diplome din partea juriului.


Sursa-http://www.bibliotecadeva.ro/viitoare.htm

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu