Despre Sf. Patrick, patronul spiritual al Irlandei, sunt cateva povesti. Conform uneia dintre acestea, el s-a nascut in Tara Galilor in secolul al IV-lea. Numele lui adevarat a fost Maewyn si ar fi putut deveni episcop irlandez, dar nu avea bani pentru studii.
Pana la 16 ani Maewyn se considera el insusi un pagan. In acea perioada a fost prins de niste talhari irlandezi si vandut ca sclav. Fiind în captivitate, el s-a apropiat de Dumnezeu.
Dupa sase ani de sclavie Maewyn s-a eliberat si a plecat in orasul Gael. Acolo a studiat la manastire timp de 12 ani. In timpul studiilor tanarul si-a dat seama de misiunea lui - toti paganii sa se converteasca in crestini. El a vrut sa se intoarca in Irlanda si sa-si indeplineasca misiunea. Dar superiorii sai au decis ca in Irlanda va pleca sfantul Palladio. Cu toate acestea, cu doi ani mai tarziu a fost transferat in Scotia, iar Maewyn - Patrick (avea deja numele crestin) a fost numit al doilea episcop al Irlandei. A botezat cu succes populatia locala. Dar acest lucru nu era pe placul magicienilor. Ei l-au prins pe Patrik de cateva ori, dar intotdeuna el a reusit sa se elibereze. Patrick a calatorit prin Irlanda infiintand noi manastiri crestine, scoli si biserici. Asa putea sa efectueze treptat schimbari in tara lui.
Misiunea lui Patrick a durat 30 de ani, pana cand s-a stabilit in judetul Down. Sf. Patrick a murit pe 17 martie a anului 461. De atunci, aceasta zi este celebrata in onoarea lui.
O mare partea din folclorul irlandez este dedicat acestui eveniment. Unii povestesc ca Sf. Patrick a fost capabil sa reinvie oameni din morti. Altii sustin ca a facut sa dispara toti serpii din Irlanda. Cateva povesti sunt considerate ca fiind o metafora a transformarii paganilor in crestini.
Initial ziua Sfantului Patrick a fost considerata ca fiind sarbatoare catolica, iar numai dupa ceva timp acesta a devenit internationala.
Unul dintre cele mai importante simboluri ale sarbatorii in Irlanda este trifoiul (in irl. shamrock). Se crede ca acest simbol a aparut atunci de cand Sfantul Patrick a folosit trifoiul pentru a explica Sfanta Treime: Dumnezeu Tatal, Dumnezeu Fiul si Duhul Sfant – elemente separate ale aceluiasi ansamblu, asa cum este trifoiul: toate cele trei frunze sunt separate, dar au tulpina comuna. Urmasii Sf. Patrick au inceput in mod traditional sa poarte trifoi in timpul sarbatorii.
Un alt simbol al sarbatorii Sf. Patrick - spiridusii (in irl. Leprechauns). Aceste mistice creaturi evita contactul atat cu muritorii, cat si cu nemuritori - elfii. Ei cos... pantofi. Ei sunt, de asemenea, proprietarii ascunselor comori. Spiridusul intotdeuna poate fi gasit cu un pantof intr-o mana si cu un ciocan in alta. Vanatorii de comori pot face ca spiridusul sa dezvaluie secretul, unde sunt ascunse comorile. Dar daca persoana se uita in alta parte – spiridusul dispare. Prin urmare, pentru a gasi comoara, trebuie tot timpul sa fii cu ochi pe el. Majoritatea spiridusilor sunt urati - fete mici, groase, incretite, arata ca batranii, dar in ciuda compozitiei corporale, se misca foarte elegant.
Traditiile vesele a zilei Sf. Patrick emigrantii irlandezi le-au facut populare in intreaga lume, de exemplu, in America acest festival este celebrat inca din secolul al XVIII-lea. Dar cel mai mult aceasta zi este sarbatorita in Irlanda. O multime de turisti atrasi de miscari colorate in Dublin si in alte orase, unde predomina culoarea verde (simbolul peisajului irlandez) si berea neagra „Guinness”. Se crede ca unul dintre motivele care face acest festival atat de popular este ca aceasta data este cu doar cateva zile inainte de inceperea oficiala a primaverii.
SURSA-http://www.angliamea.ro/articole/stiri/festivalul_sfantului_patrick.html
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu