BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

joi, 12 martie 2015

ISTORIA NARCISEI

   Narcisa are un parfum special, foarte puternic, motiv pentru care nici nu este o floare indragita de toata lumea. Acest miros este si motivul pentru care narcisa si-a primit numele - acesta provine de la "narke", cuvant din limba greceasca, care inseamna narcotic, narcoza. Caracteristica principala a florii este forma de trompeta, desi se stie ca exista mai mult de o mie de varietati, care difera prin culoare.

  In limbajul florilor, narcisa exprima prietenia, bucuria, vacanta. Este considerata o floare a copiilor si a adolescentei. Se daruieste la nasterea unui copil, simbolizand bucuria de a intampina o noua viata. Ca floare a dragostei, narcisa exprina sinceritatea.
Poate fi floarea aleasa de un indragostit timid pentru a-si dezvalui sentimentele. Ea face apel la generozitatea fetei si preintampina eventualele ironii. Cand buchetul oferit contine mai mult de zece fire de narcisa, mesajul poate fi "te doresc". Narcisa mai poate insemna si o incercare de a arata inconstanta sentimentelor primitoarei.
Legenda narcisei
O legenda a vechilor greci arata ca narcisa ar fi aparut la moartea lui Narcis, un tanar singuratic, caruia ii placea sa se plimbe zile intregi prin paduri si pe campii. Fiind si foarte frumos, se spune ca s-ar fi indragostit de el multe nimfe, dar niciuna din ele nu putea spera ca dragostea ii va fi impartasita, pentru ca Narcis nici macar nu le remarcase.
   Se spune chiar ca una dintre nimfe, pe nume Echo, a si murit din dragoste, lasand in urma ei numai vocea; chiar si asa, ea il urma pe Narcis peste tot si repeta toate cuvintele lui (astfel a aparut ecoul).
Zeita Nemesis (razbunarea), vazand cruda lui indiferenta in fata dragostei nimfelor, a hotarat sa ii dea o pedeapsa exemplara: i-a menit sa nu iubeasca pe nimeni niciodata, ci sa se indragosteasca de el insusi si astfel sa isi gaseasca moartea. Nu peste mult, timp, plimbandu-se prin padure si ajungand langa un lac, Narcis si-a zarit propriul chip in oglinda apei. Vrand sa imbratiseze chipul deosebit de frumos din apa, Narcis a cazut in adancuri si s-a inecat.

Nimfele au venit sa il planga si l-au transformat intr-o floare galbena care sa le aminteasca mereu de iubitul lor. Se zice ca de aceea narcisa isi tine mereu capul in jos, pentru ca il imita pe Narcis care se admira in apa.
O alta legenda care provine tot din Grecia, povesteste ca zeul Hades ar fi creat narcisa, dandu-i un parfum ametitor, in incercarea de a o aduce pe Persefona pana la intrarea in infern, pentru ca el nu putea sa isi paraseasca regatul nicio clipa.
Ce simbolizeaza narcisa
Narcisa a fost considerata adevaratul semn al venirii primaverii; cand apar narcisele, vremea rea nu se mai intoarce inapoi pentru cateva luni de zile, asa ca narcisa este intr-adevar floarea care vesteste venirea primaverii. In mare parte, acest simbol este legat si de forma de trompeta a florii.
Tot legat de forma narcisei, este si simbolistica sa religioasa, de floare a Invierii. De altfel, narcisa apare chiar in preajma sarbatorilor de Pasti, anuntand mereu moartea si invierea lui Iisus si chemand oamenii la slujbele religioase din acele zile. Ea reprezinta avertismentul Judecatii de Apoi si, prin aceasta, este asociata unui continuu "memento mori". Ciudatul sau simbolism contradictoriu - simbol al mortii si al vietii este cunoscut din vechime.
    La greci, ea era floarea Moirelor, a zeitelor ursitoare, care hotarau destinul nou-nascutului si felul in care acesta va muri.
In Franta, se considera ca este o floare a suferintei si a mortii, fiind aducatoare de ghinioane si dezastre. Se spunea ca daca a visa o narcisa reprezinta un semn malefic sau de atentionare.

   Alte traditii europene interzic aducerea narciselor in casa, pentru ca aduc ghinion familiei.
In Evul Mediu, se credea ca, daca o narcisa cade atunci cand este privita, cineva apropiat va muri.
In schimb, in China, floarea reprezinta, dimpotriva, norocul. Este floarea traditionala a Anului Nou chinezesc. Un buchet de narcise care infloresc in aceasta zi anunta un an plin de bucurie si de noroc familiei. In Anglia exista superstitia ca numarul puilor de gasca ce vor iesi din ou si vor trai este egal cu numarul firelor de narcisa aduse in casa de primul buchet al primaverii.
A dormi in noaptea nuntii intr-o camera in care se gasesc narcise se considera o garantie a fertilitatii cuplului. Era folosita si ca planta magica, mai ales in vrajile de chemare a dragostei, iar arabii o considerau un afrodiziac extrem de puternic, ce trebuia luat in cantitati mici.
Narcisa reprezinta dragostea supusa si timida; alte traditii o desemnau simbol al iubirii irationale. Mai este considerata o emblema a sensibilitatii, a vietii interioare si a timiditatii; a reprezentat discretia si modestia.
In Germania, se crede ca o narcisa nu mai infloreste daca este aratata cu degetul.
Narcisa in istorie
   
Bulbii de narcisa sunt otravitori si erau folositi de soldatii romani raniti, pentru a muri fara dureri. Se spune ca fiecare ar fi purtat cu el cativa bulbi, pe care - daca nu mai exista nici o sansa de supravietuire - ii mancau. Acestia le dadeau un somn greu si o moarte usoara. Nu se stie exact daca soldatii foloseau bulbi de narcisa sau de o alta planta, pentru ca se pare ca totusi, narcisa nu ar avea astfel de proprietati.
Termenul de narcisa ii desemna in jargonul militar britanic pe soldati; sub aceasta denumire apar in corespondenta oficiala din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Se pare deci, ca soldatii si narcisele sunt legati, oarecum traditional.
Narcisa este floarea nationala a regatului Wales. Alegerea acestei flori se datoreaza faptului ca narcisa infloreste in preajma zilei de 1 martie, cand se sarbatoreste ziua Sfantului David, patronul locului.
In America de Nord, o societate care are ca scop gasirea leacului impotriva cancerului a adoptat floarea de narcisa ca simbol.

SURSA-http://www.gradinamea.ro/Istoria_narcisei_3960_588_1.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu