BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

vineri, 7 octombrie 2016

ZIUA MONDIALA A ZAMBETULUI

Se spune că dacă ai o zi proastă, un zâmbet poate aduce soarele pe strada ta, așa că măcar de Ziua mondială a zâmbetului să nu te zgârcești la acest capitol. Cine știe cui îi vei face o bucurie, te costă doar un surâs…
Ziua mondială a zâmbetului (World Smile Day) este aniversată în prima zi de vineri a lunii octombrie. Ziua a fost inițiată de către americanul Harvey Ball, creatorul imaginii “feței zâmbitoare” (smiley face), în 1963, reprezentând unbuton galben cu două puncte și o paranteză “închisă”. Astăzi oamenii din toată lumea îl folosesc cu scopul de a-și exterioriza emoțiile pozitive.

Într-un interviu Harvey Ball mărturisea: “Niciodată în istoria omenirii și a artei nu a fost nimic ce ar aduce atâta bucurie, fericire și plăcere tuturor! Nu a fost creat nimic simplu, dar pe înțelesul tuturor!”
Imaginea creată de Harvey Ball a devenit în decursul anilor simbolul cel mai ușor de recunoscut pe planetă, pentru stările de fericire, bucurie și voie bună.
Preocupat de supra-comercializarea simbolului său și modul în care sensul original al acestuia risca să se piardă în repetarea constantă de pe piață, Harvey Ball a lansat ideea de a dedica o zi zâmbetului. El ales prima zi de vineri a lunii octombrie pentru a aniversa Ziua mondială a zâmbetului.
Marcată pentru prima dată în 1999, în orașul natal al lui Smiley, din Worcester, ea a continuat să fie aniversată și în anii următori devenind cunoscută în întreaga lume. Fundația Harvey Ball World Smile, creată după decesul acestuia în 2001, a devenit sponsorul oficial al Zilei mondiale a zâmbetului.
În numeroase orașe din Europa, Asia, America de Nord și America de Sud se organizează manifestări ce includ spectacole cu clovni, picturi pe față, prezentări de povești, teatru de păpuși, concursuri de baloane.
În calendarul anual există încă o zi dedicată râsului celebrată în prima duminică a lunii mai.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu