BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

joi, 11 februarie 2016

ZIUA INTERNATIONALA A BOLNAVULUI

    11 februarie este Ziua Internationala a Bolnavului. Ea a fost instituită de papa Ioan Paul al II-lea, la 13 mai 1992, printr-o scrisoare, la cererea Consiliului Pontifical pentru Pastorația Lucrătorilor Sanitari, ca o modalitate pentru credincioși și necredincioși de a face ceva pentru oameni bolnavi, prin rugăciuni și acțiuni concrete.
   Ziua Mondială a Bolnavului a fost sărbătorită pentru prima dată în 1993, iar celebrarea ei solemnă a avut loc la Lourdes. Această zi mondială se celebrează la dată fixă, 11 februarie: data coincide cu prima apariție a Sfintei Fecioare Maria la Lourdes.
   Cu prilejul acestei zile, sunt organizate, în întreaga lume, manifestări spirituale și caritabile atât în colectivități, spitale, cămine de bătrâni, cât și la domiciliul suferinzilor: bolnavi, persoane cu handicap, orfani, săraci.
    Este important pentru toată lumea să înțeleagă că oamenii bolnavi pot să se simtă excluși și ar putea avea sentimentul că omit ceva important. Acesta este ocazia pentru a crea conexiuni puternice de solidaritate între cei sănătoși și bolnavi, foarte importante pentru a le permite să rămână în contact cu realitatea. 
    Tot ceea ce permite oamenilor bolnavi de a fi ascultați și recunoscuți este extrem de important. Este o ocazie de a reflecta asupra sensului durerii și datoria creștină de asumare a responsabilității pentru persoanele care sunt bolnave, dar și pentru cele care îi ajută.
    Este nevoie de a recunoaște faptul că oamenii chiar dacă sunt diferiți prin limba vorbită, culoare și medii culturale pot fi uniți într-o credință unică și să intervină acolo unde există suferință umană. 
   Chiar dacă această zi are o semnificație deosebită pentru comunitatea creștină, nu este necesar de a avea convingeri religioase pentru a face ceva pentru oameni bolnavi. Este important de a oferi ajutor și compasiune, chiar și cea mai mică acțiune contează! 
  Mulți oameni ar putea crede că nu-i preocupă acest lucru, deoarece ei nu sunt bolnavi sau nu știu pe cineva care este, dar să te pui în locul altcuiva este primul pas pentru a înțelege ceea prin ce trec acești oameni.
   Această zi este dedicată tuturor bolnavilor, dar și lucrătorilor sanitari, credincioșilor creștini, voluntarilor și familiilor celor suferinzi.

SURSA-http://caritas.md/11-februarie-ziua-mondiala-a-bolnavului-o-oportunitate-de-a-merge-in-intampinarea-unei-persoane-bolnave/; 
http://www.agerpres.ro/flux-documentare/2015/02/11/ziua-mondiala-a-bolnavului-08-03-12

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu