BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

luni, 8 februarie 2016

JAMES DEAN -85 DE ANI DE LA NASTERE

   Actorul american James Byron Dean s-a născut la 8 februarie 1931, în Marion, Indiana, într-o familie de fermieri, Winton și Mildred Wilson Dean, și a urmat cursurile Brentwood Public School. La vârsta de nouă ani a rămas orfan de mamă și a fost trimis de tatăl său în grija unei mătuși din Fairimont.

   În perioada liceului a jucat baschet, a luat lecții de vioară și de step, a început să fie pasionat de teatru. În 1949, după absolvirea liceului, s-a mutat în California, locuind împreună cu tatăl și mama vitregă. La dorința tatălui a urmat cursuri juridice, înscriindu-se la Colegiul Santa Monica, dar curând s-a transferat la Universitatea Los Angeles, California, dornic să studieze actoria.
    Și-a început cariera artistică apărând în diverse spoturi publicitare. Din lipsă de bani a renunțat la studii, încercând să găsească de lucru la Hollywood. Prima sa apariție a fost în ''Sailor Beware'', o comedie în care l-a avut partener pe Jerry Lewis. James Dean a lucrat la CBS Studios, unde l-a cunoscut pe Rogers Brackett, regizor de radio care a devenit mentorul său.


S-a mutat la New York, unde a jucat teatru, obținând roluri pe Broadway. Marea șansă a fost admiterea la "Actor's Studio", unde a studiat cu Lee Strasberg, și unde i-a avut colegi pe Marlon Brando și Paul Newman.
A primit roluri episodice în diverse emisiuni și seriale de televiziune: Kraft Television Theater, General Electric Theater etc. Activitatea sa teatrală este încununată cu succes, primind numeroase premii și cronici favorabile.
În 1951, anul debutului său în cinematografie, s-a făcut remarcat, la început în filme nesemnificative. Apoi a avut succes în rolul unui băiat arab din ''The Immoralist'', care l-a adus în atenția producătorilor de la Hollywood. Peste 18 luni, Dean juca în adaptarea romanului lui John Steinbeck, ''La Est de Eden''. Regizorul Elia Kazan l-a ales pe Dean după ce acesta s-a întâlnit cu Steinbeck și scriitorul s-a gândit că James e perfect pentru rol. Multe dintre scenele filmului sunt improvizații în afara scenariului. Succesul pentru rolul din "La Est de Eden" (1954) i-a adus lui James Dean o nominalizare la premiul Oscar (prima nominalizare post-mortem din istoria Academiei Americane de Film).

Această performanță a fost urmată de succesul cu rolul lui Jim Stark din "Rebel fără cauză" de Nicholas Ray, care a marcat tineretul american post-belic. A urmat rolul din filmul ''Uriașul", prezentat publicului după moartea actorului, în care i-a avut parteneri pe Elizabeth Taylor și Rock Hudson. Și pentru rolul din ''Uriașul'' a primit o nominalizare la Oscar, fiind singurul actor care a primit două nominalizări la Oscar post-mortem, precizează site-ul www.biography.com.
Când nu era pe platoul de filmare, James participa la curse de mașini. La 30 septembrie 1955, Dean și mecanicul Rolf Wütherich se aflau în noua mașină a lui Dean, un Porsche 550 Spyder, la o cursă auto în Salinas, California. În timp ce James Dean conducea pe Route 466, un student de 23 de ani, Donald Turnupseed, a virat brusc în fața lui. Cele două mașini s-au ciocnit frontal, iar mașina lui James Dean a zburat în aer și a aterizat într-un jgheab. Dean a murit pe loc, la doar 24 de ani.
Moartea sa tragică l-a transformat pe James Dean în idolul unei întregi generații ce se identifica în imaginea tânărului sensibil, nonconformist și rebel.

Din filmografia lui Dean, pe lângă celebrele ''La Est de Eden'' (1955), ''Rebel fără cauză'' (1955) și ''Uriașul'' (1956), mai amintim: ''Fixed Bayonets'' (1951), ''Sailor Beware'' (1952), ''Deadline — U.S.A.'' (1952), ''Has Anybody Seen My Gal?'' (1952) și ''Trouble Along the Way'' (1953).

SURSA-http://www.agerpres.ro/flux-documentare/2016/02/08/documentar-85-de-ani-de-la-nasterea-actorului-james-dean-07-54-21

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu