BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

luni, 31 octombrie 2016

PETER JACKSON IMPLINESTE ASTAZI 55 DE ANI

Sir Peter Jackson, regizorul celebrei trilogii ''The Lord of the Rings'' (Stăpânul inelelor), inspirate din opera lui J.R.R. Tolkien, este deținătorul premiului Oscar pentru cea mai bună regie, obținut pentru ultima parte a acestei trilogii, ''The Lord of the Rings: The Return of the King'' (2003) implineste astazi 55 de ani .

Peter Jackson s-a născut la 31 octombrie 1961, la Pukerua Bay, în Noua Zeelandă, un orășel situat pe coastă, lângă Wellington. Părinții au cumpărat primul televizor când Peter avea 5 ani, iar acesta a fost imediat vrăjit de lumea din spatele ecranului, în mod deosebit de o emisiune științifico-fantastică, intitulată ''Thunderbirds'' (1965-1966). A văzut apoi filmul ''King Kong'' și a rămas pasionat de cinema. La vârsta de 8 ani, a primit o cameră de filmat Super 8, pe care, de cum a văzut-o, nu a mai lăsat-o din mână.
A început să facă filme, folosindu-și prietenii drept actori și casa părintească drept platou de filmare, iar tot ce găsea prin bucătărie putea fi adaptat pentru crearea efectelor speciale, notează biography.com. De altfel, chiar și aceste prime ''producții'' se caracterizau prin ceea ce avea să-l definească ulterior pe regizor: efecte speciale impresionante, realizate cu un buget redus, menționează site-ul imdb.com. Regizorul își amintește că, în acea perioadă, ''am făcut un fel de dramă despre cel de-al Doilea Război Mondial, cu prieteni de-ai mei îmbrăcați în uniforme vechi de armată — puști cu căști mari și uniforme care nu le veneau prea bine — alergând și săpând tranșee în grădina părinților mei'', notează site-ul biography.com.

A urmat cursurile liceale la Kapiti College, dar a renunțat la școală la vârsta de 16 ani, pentru a se putea angaja. Dorea să strângă bani pentru a-și putea finanța echipamentele pentru filmări. S-a angajat ca litograf la o publicație locală. Muncea șase zile pe săptămână, iar duminica filma. A reușit, astfel, în câțiva ani, să realizeze un film comic despre extratereștri. Spre surprinderea lui, a primit o finanțare din partea Comisiei Cinematografice a Noii Zeelande, care i-a permis să renunțe la serviciu pentru a putea încheia filmările. Și astfel, în anul 1988, filmul ''Bad Taste'' a debutat la Cannes, unde s-a bucurat de un mare succes. 

Fără să aibă o pregătire formală în domeniu, Jackson a regizat o serie de filme de succes, de genuri diferite. În 1989, realizează filmul ''Meet the Feebles'', considerat de critici fie repulsiv, fie ilar. În 1992, a semnat primul film de acțiune profesionist, ''Braindead'' (''Dead Alive''), în SUA, care a fost foarte apreciat de pasionații de filme horror. Jackson se îndreaptă apoi către un alt gen cinematografic, fiind atât co-scenarist, cât și regizor al filmului ''Heavenly Creatures'' (1994), o dramatizare a unui caz real de matricid din Noua Zeelandă a anilor '50, având-o în distribuție pe Kate Winslet. ''Heavenly Creatures'' i-a adus lui Jackson o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun scenariu.
Peter Jackson rămâne însă cunoscut pentru adaptarea cinematografică a trilogiei ''The Lord of the Rings'' (Stăpânul inelelor), de J.R.R. Tolkien, care a fost distinsă cu numeroase premii. Regizorul își amintește că citise această carte la vârsta de 18 ani și abia aștepta să vadă filmul. După douăzeci de ani, nimeni nu realizase încă acest proiect, așa că s-a decis să se implice el, potrivit biography.com. A câștigat drepturile de autor în 1997, apoi au început căutările pentru un studio cinematografic care să-i împărtășească viziunea: aceea de a realiza trei filme distincte, filmate simultan într-un loc din Noua Zeelandă. New Line Cinema i-a acceptat propunerea și a finanțat proiectul. După un an și jumătate de filmări, a fost lansat ''The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring'' (Frăția inelului), în anul 2001, nominalizat la Oscar, în anul următor, la categoriile cel mai bun film, cel mai bun regizor și cel mai bun scenariu adaptat. Cel de-al doilea ''The Lord of the Rings: The Two Towers'' (Cele două turnuri) a apărut un an mai târziu, în 2002, și a fost nominalizat la Oscar, în anul următor, la categoria cel mai bun film. Cea de-a treia parte, ''The Lord of the Rings: The Return of the King'' (Întoarcerea regelui), a apărut în anul 2003, bucurându-se de un succes extraordinar.

''Întoarcerea regelui'', cea de-a treia parte a trilogiei, considerată cel mai bun film fantastic făcut vreodată, a egalat recordul filmelor ''Titanic'' (1997) și ''Ben-Hur'' (1959), la numărul de premii Oscar obținute de un singur film, respectiv 11 distincții. Peter Jackson a plecat acasă cu trei Oscar-uri, unul pentru regie, unul pentru scenariu (el fiind co-scenarist alături de Fran Walsh și de Philippa Boyens) și încă unul acordat la categoria cel mai bun film, pe care l-a primit împreună cu Barrie M. Osborne și cu Fran Walsh. Peter Jackson a fost recompensat și cu Globul de Aur pentru cel mai bun regizor și cu două premii BAFTA — pentru cel mai bun film și pentru cel mai bun scenariu.
Trilogia ''Stăpânul inelelor'' s-a clasat pe primele locuri în topul filmelor cu cele mai mari încasări din lume, aducându-i regizorului Peter Jackson faima internațională.
După succesul înregistrat cu ''Stăpânul inelelor'', regizorul a reușit să readucă la viață un film care l-a inspirat și care l-a condus, de fapt, spre această carieră, ''King Kong'', care a fost lansat în anul 2005. S-a retras pentru câțiva ani din spatele camerelor de filmat, dar a revenit, în 2009, cu adaptarea cinematografică a romanului ''The Lovely Bones'', de Alice Sebold. De asemenea, Peter Jackson a fost și producător al filmului ''District 9'', lansat în același an, pentru care a primit o nouă nominalizare la Oscar, în 2010, la categoria cel mai bun film.

Peter Jackson revine apoi la universul fantastic imaginat de Tolkien, printr-un nou proiect: trilogia ''The Hobbit'' (Hobbitul). Inițial, seria trebuia să cuprindă două filme, ''The Hobbit: An Unexpected Journey'' (O călătorie neașteptată, 2012) și ''The Hobbit: The Desolation of Smaug'' (Dezolarea lui Smaug, 2013), dar, după ce a vizionat primul film din serie în formă needitată, precum și părți din al doilea film, regizorul și-a dat seama că ar dispune de suficient material pentru a transforma și această serie într-o trilogie. Astfel, a apărut și cea de-a treia parte, ''The Hobbit: The Battle and the Five Armies'', lansată în 2014.
În anul 2010, Peter Jackson a fost numit cavaler al Noii Zeelande, pentru contribuția sa în lumea filmului, devenind Sir Peter Jackson, iar anul următor, a fost distins cu The Arts Foundation Icon Award, care recompensează artiștii neozeelandezi cu un impact semnificativ într-un anume domeniu artistic, notează site-ul www.thearts.co.nz.

În decembrie 2014, regizorul Peter Jackson a primit o stea pe bulevardul celebrităților din Hollywood, în prezența a numeroase celebrități și a sute de fani. Steaua dedicată regizorului Peter Jackson a fost amplasată chiar în fața Dolby Theatre, unde anual se desfășoară ceremonia de decernare a premiilor Oscar. La ceremonie au participat și actorii personajelor principale din trilogia ''Stăpânul Inelelor'': Elijah Wood (Frodo), Orlando Bloom (Legolas), Andy Serkis (Gollum), Richard Armitage (Thorin Oakenshield), Lee Pace (Thranduil) și Evangeline Lilly (Tauriel), pentru a-și arăta recunoștința față de regizorul neozeelandez.

Jackson este căsătorit cu scenarista Fran Walsh, împreună cu care are doi copii, Billy și Katie.


SURSA-http://www.agerpres.ro/flux-documentare/2016/10/31/documentar-regizorul-peter-jackson-implineste-55-de-ani-07-59-47

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu