BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

vineri, 7 octombrie 2016

EDGAR ALLAN POE 176 DE ANI DE LA STRANIA SA MOARTE

7 LUCRURI CARE INVALUIE IN MISTER MOARTEA LUI EDGAR ALLAN POE
  A fost unul dintre cei mai importanţi scriitori ai literaturii americane, apreciat pentru poeziile sale şi pentru povestirile pline de mister. Romanele poliţiste, dar şi genurile horror şi SF îi sunt datoare lui Edgar Allan Poe şi mulţi dintre artiştii moderni se revendică din opera lui – de la creatorul lui Sherlock Holmes, Sir Arthur Conan Doyle, Charles Baudelaire şi Salvador Dali, până la Alfred Hitchcock şi Stephen King. Însă misterul a fost la el acasă nu numai în cărţile lui Edgar Allan Poe, ci şi în viaţa sa. Plină de coincidenţe şi întâmplări stranii, atât viaţa, cât şi împrejurările morţii scriitorului american au rămas învăluite în mister până astăzi. Mai jos sunt doar 7 situaţii legate de ultimele zile ale vieţii lui Edgar Poe rămase în dezbatere chiar şi astăzi.

    1 -Boală de inimă, atac cerebral, delirium tremens, epilepsie, holeră, rabie sau supradoză de alcool şi droguri? Ce l-a omorât de fapt pe Edgar Allan Poe nu se ştie cu exactitate nici până astăzi. Au fost avansate de-a lungul timpului 19 posibile cauze ale morţii scriitorului american, însă, de vreme ce toate actele medicale, inclusiv certificatul de deces, nu mai există, niciuna nu pare să se susţină cu adevărat. Au existat chiar supoziţii de crimă. Alţii cred că Poe a fost o victima a unei forme de fraudă electorală, practicată în secolul 19 în Statele Unite, când oameni nevinovaţi erau drogaţi şi bătuţi pentru a vota în mai multe rânduri cu un anume candidat, apoi erau lăsaţi să moară. Adevărul însă îl ştie doar Poe.

   2-Cu câteva zile înainte să moară, Edgar Allan Poe plecase spre Philadelphia, unde spera să obţină o slujba de editor – după cum se arată în ultima sa scrisoare. A fost găsit însă delirând pe străzile din Baltimore, Maryland, pe 3 octombrie 1849, iar 4 zile mai târziu, la ora 5 dimineaţa, a şi murit. Poe nu a mai fost niciodată suficient de coerent pentru a explica ce anume l-a adus în acest oraş.

3-Dr. John Joseph Moran, cel care l-a îngrijit pe Poe până în ultimele clipe, spune că l-a găsit pe acesta rătăcind pe străzile din Baltimore, cu o privire goală şi îmbrăcat cu haine ponosite, care nu erau ale lui. Până şi pantofii scâlciați pe care-i avea în picioare erau cu câteva numere mai mari. Ipoteza ca Poe să fi fost drogat nu stă în picioare, pentru că Thomas Dunn English, medic şi inamic declarat al poetului, spune că acesta nu era un consumator de stupefiante şi nici măcar de alcool. Poe bea rar, în limitele normalului şi numai atunci când se afla în situaţii foarte dificile.

4-Întrebat de medicul sau, John Moran, unde îi sunt bagajele, Poe nu a reuşit niciodată să îşi amintească. Însă la câteva săptămâni după moartea sa, vărul lui Poe a găsit un geamantan al scriitorului în Baltimore, statul Maryland, iar altul în Richmond, Virginia.
5-Pe 3 octombrie, 1840, Poe a fost găsit delirând, în apropierea unui centru de votare, chiar în ziua alegerilor. Aceasta a dus la ipoteza că scriitorul a fost victima unui sindicat electoral care droga persoane pentru a le obliga să voteze cu candidatul lor, iar apoi le lasa să moară. Cu toate acestea, nu s-a descoperit în sângele lui Poe nicio urmă de intoxicaţie.

  1. 6-Medicul John Moran l-a internat pe Edgar Allan Poe la spitalul Washington College, într-o rezervă specială, cu zăbrele la ferestre. Doctorul scriitorului îşi aminteşte că acesta repeta continuu, chiar cu o noapte înainte să moară, numele Reynolds. Nimeni nu ştie însă cu exactitate la ce anume se referea poetul. Încercând să-l încurajeze, medicul i-a spus lui Poe că în curând va fi bine, alături de prietenii săi. „Cel mai bun lucru pe care prietenii mei ar putea să-l facă pentru mine ar fi să-mi zboare creierii cu un pistol” ar fi fost răspunsul lui Poe. Pe 7 octombrie, la ora 5 dimineaţa, Poe a încetat din viaţă. „Doamne, ai milă de biet sufletul meu” au fost ultimele cuvinte ale poetului.
  2. 7- Sapte persoane au participat la funeraliile lui Edgar Allan Poe, îngropat iniţial într-un mormânt fără nicio placă memorială. Unsprezece ani mai târziu, un văr al poetului a plătit pentru ridicarea unui monument funerar, însă acesta a fost distrus de un tren care a deraiat şi a distrus atelierul cioplitorului în piatră. Abia 26 de ani mai târziu, profesori şi studenţi americani au pus mână de la mână şi au amenajat un nou mormânt, cu un monument funerar impresionant, chiar lângă poarta cimitirului. În timp ce era mutat în noul loc de veci, sicriul lui Poe s-a spart, dând la iveală rămăşiţele pământeşti ale poetului. După cum se povesteşte, participanţii la reînhumarea lui Edgar Allan Poe nu au scăpat ocazia de a lua câte un suvenir. O admiratoare a poetului şi-a etalat cu mândrie ani în şir cruciuliţa de la gât, despre care susţinea că este realizată chiar din lemnul sicriului poetului.
  3. SURSA-http://www.carteadelaora5.ro/7-lucruri-care-invaluie-mister-moartea-lui-edgar-allan-poe/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu