BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

sâmbătă, 19 decembrie 2015

SPIRIDUSII LUI MOS CRACIUN

Mos Craciun este personajul cel mai iubit si asteptat in perioada sarbatorilor de iarna. El primeste cea mai mare atentie din partea copiilor si a parintilor deopotriva. Se zvoneste ca respecta toate dorintele copiilor, ii ajuta pe cei obraznici sa devina ascultatori si calatoreste in toata lumea intr-o singura noapte. Pare imposibil ca mosul sa le faca singur pe toate, insa nu este singur.
Potrivit credintelor populare, cei care il ajuta cu spor pe mosul la indeplinirea tuturor dorintelor din lume sunt spiridusii. Fara ajutorul lor, mosul nu ar putea sa faca din aceasta sarbatoare un moment de veselie si pace.

Spiridusii (elf, elves) lui Mos Craciun sunt creaturi mici care, in timpurile moderne, se presupune ca locuiesc la Polul Nord impreuna cu Mos Craciun si sunt ajutoarele acestuia. Spiridusii de Craciun sunt imbracati in haine verzi sau rosii, au urechi ascutite, nasul lung si poarta palarii ascutite. Ei fac jucarii in atelierul lui Mos Craciun, au grija de renii lui si mai au si alte sarcini. Spiridusii, in general, provin din povestirile pagane din nordul Europei si au fost introdusi in povestea lui Mos Craciun in secolul 19, in Statele Unite, inclusiv in unele cazuri, Mos Craciun era chiar el un spiridus. Astfel, spiridusii de Craciun au devenit o traditie in America. Cu toate acestea, spiridusii din folclorul american isi au originea in Europa de Nord, de unde colonistii au adus traditiile de Craciun care au evoluat in traditiile actuale ale Craciunului american si apoi au fost exportate in intreaga lume, impreuna cu alte aspecte ale culturii populare americane. Ajutoarele lui Mos Craciun pot fi diferiti si de o mare varietate in functie de tara.
Istoria spiridusilor

Se spune ca spiridusii lui Mos Craciun sunt descendentii piticilor din Scandinavia . Acesti pitici aparau casa de spiritele malefice si erau buni si amabili cu toata lumea. Cei care se purtau urat cu ei erau insa pedepsiti si chiar mancati. Astfel, spiridusii erau atat iubiti, cat si urati de oameni. In secolul XIX , scriitorii din Scandinavia au transformat imaginea piticilor in spiridusi. Spiridusii erau niste spirite poznase, dar bune la suflet.
Spiridusii au fost descrisi ca prietenii adevarati si ajutoarele de incredere ale lui Mos Craciun. Artisti plastici precum Hansen si Nystrom au pictat spiridusii mosului in forma cunoscuta in zilele noastre.
Spiridusii mosului

Iata si numele si sarcinile pe care cei sase spiridusi ai mosului trebuie sa le indeplineasca:
- Alabaster Snowball: este administratorul listei copiilor cuminti si obraznici
- Bushy Evergreen: este inventatorul masinariei de facut jucarii
- Pepper Minstix: este pastratorul secretului resedintei mosului
- Shinny Upatree: este cel mai vechi prieten al lui Mos Craciun si cofondatorul satului din Laponia
- Sugarplum Mary: este sefa dulciurilor si prajiturilor si o ajuta pe Craciunita in bucatarie
- Wunorse Openslae: este designerul saniei lui Mos Craciun si are grija si de reni
In Islanda spiridusii lui mos Craciun mai sunt cunoscuti si sub urmatoarele nume: Askasleikir, Bjugnakraekir, Faldafeykir, Gattathefur, Giljagaur, Gluggagaegir, Ketkrokur, Kertasnikir, Pottasleikir, Skyrjarmur, Stekkjarstaur, Stufur si Thvorusleikir.
Pe 6 ianuarie sau in ultima zi a Craciunului spiridusii aprind torte si se intorc in satul din Laponia unde sarbatoresc incheierea cu bine a sarbatorilor de Craciun.



SURSA-http://timp-liber.acasa.ro/…/spiridusii-lui-mos-craciun-446…;
http://www.casutacopiilor.info/cine-sunt-spiridusii-lui-mo…/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu