BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

marți, 31 mai 2016

ZIUA MONDIALA FARA TUTUN.

În fiecare an, la data de 31 mai, Organizația Mondială a Sănătății și partenerii săi marchează Ziua mondială fără tutun, în încercarea de a atrage atenția asupra riscurilor majore pe care le prezintă consumul de tutun asupra sănătății.
Tema de anul acesta promovează introducerea ambalajelor integral standardizate (''Get ready for plain packaging''), măsură ce are rolul de a nu le mai permite producătorilor din domeniu să folosească ambalaje care să încurajeze folosirea acestor produse. Mai exact, de pe pachetele de țigări vor dispărea elemente cum ar fi culorile variate, imaginile sau logo-urile, permițându-le producătorilor să imprime doar numele mărcii, cu litere de dimensiuni standard, scris într-un anumit loc de pe pachet, alături de avertismente referitoare la riscurile consumului de tutun asupra sănătății, precum și de informații legate de substanțele toxice conținute.
Folosirea pachetelor standardizate va face aceste produse mult mai puțin atractive și va reduce, totodată, folosirea lor în scopuri promoționale, crescând, în același timp, eficiența avertismentelor asupra sănătății, notează site-ul oficial al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). 
   OMS încurajează o abordare multisectorială asupra controlului consumului de tutun, prin implicarea atât a decidenților politici, cât și a societății civile și a sectorului public în acțiuni menite să contribuie la adoptarea acestei măsuri. În decembrie 2012, Australia a devenit prima țară care a implementat această măsură, iar în 2015, Irlanda, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și Franța au adoptat legi privind implementarea pachetelor standardizate, începând cu luna mai a anului 2016. O serie de alte state sunt deja în stadii avansate pentru adoptarea acestor pachete.
Ziua mondială fără tutun a fost instituită printr-o rezoluție, adoptată de Organizația Mondială a Sănătății, la 15 mai 1987, potrivit căreia data de 7 aprilie 1988 avea să fie prima zi de marcare a acestei zile, având în vedere că, la acea dată se împlineau 40 de ani de la fondarea OMS. La 17 mai 1989, însă, OMS a adoptat o nouă rezoluție, prin care marcarea acestei zile avea să aibă loc la 31 mai.
Începând de atunci, an de an, la 31 mai, este marcată Ziua mondială fără tutun, printr-o serie de activități, susținute de guvernele locale, de organizații non-guvernamentale, dar și de simpli cetățeni, cu scopul de a crește gradul de conștientizare asupra riscurilor la care se expun consumatorii de tutun. Astfel, au loc manifestări și demonstrații publice, campanii și programe educaționale, conferințe și ședințe de consiliere, dar și acțiuni de promovare a unei legislații care să ajute la reducerea consumului de tutun.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, consumul de tutun duce la decesul a aproximativ 6.000.000 de persoane în fiecare an, fiind responsabil de numeroase forme de cancer, de boli cardiovasculare sau pulmonare, cât și de alte afecțiuni asociate.
Mai multe state din Uniunea Europeană au impus legi ample privind interzicerea fumatului în locurile publice. În anul 2016, România s-a alăturat acestor state, prin adoptarea legii 15/2016 privind modificarea și completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, care a intrat în vigoare la 17 martie 2016. Legea interzice fumatul în spațiile publice închise, în spațiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii, în unitățile sanitare, de învățământ, precum și cele destinate protecției și asistenței copilului.

SURSA-http://www.agerpres.ro/flux-documentare/2016/05/31/ziua-mondiala-fara-tutun-07-33-55

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu