BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

miercuri, 11 mai 2016

SALVADOR DALI -112 DE LA NASTERE


    Salvador Dali s-a nascut pe data de 11 mai 1904, langa Barcelona, Spania si este unul dintre cei mai cunoscuti reprezentanti ai suprarealismului in arta. Metoda paranoico-critica, utilizata de Dali, reprezenta antrenarea pictorului pentru a poseda puterea de a privi un obiect si de a vedea un altul.
   Ca si copil, a fost foarte inteligent si a creat desene foarte elaborate inca de la o varsta frageda.
   Dali a urmat Colegio de lor Hermanos Maristas si Instituto din Figueras, Spania. In anul 1921 si-a convins tatal ca el ar putea sa isi castige existenta ca artist, astfel, i-a fost permisa plecarea la Madrid pentru a studia pictura.
   Lucrarile lui au fost influentate puternic de cele ale pictorului Giorgui de Chirico. De asemenea, a experimentat si cubismul, insa, a facut inchisoare din cauza activitatilor politice impotriva guvernarii, iar in cele din urma a fost eliminat din scoala de arte in anul 1925.
   Propriul stil al lui Dali a inceput sa fie remarcat, deoarece desena, printr-o metoda precisa, temele ciudate ale lumii viselor. Fiecare obiect, conturat cu o foarte mare atentie, exista intr-un contrast ciudat fata de celelalte obiecte si apartineau unui spatiu, care adeseori parea distorsionata.
   El folosea culori puternice pe o portiune de mari dimensiuni care continea culori sterse. Stilul lui a inregistrat multe influente, cele mai puternice provenind in urma contactului cu suprarealismul. Adeptii acestui curent credeau in libertatea artistica si politica pentru a ajuta eliberarea imaginatiei.
    Primul contact al lui Dali cu miscarea a avut loc prin vizionarea picturilor, iar apoi a cunoscut alti artisti suprarealisti cand a vizitat Parisul in anul 1928. Salvador a creat unele din cele mai reusite lucrari ale sale in anul 1929.
    La inceputul anilor 1930, multi artisti suprarealisti au inceput sa renunte la miscare, crezand ca actiunea politica directa trebuia sa aiba loc inaintea oricarei revolutii artistice. Dali simtea ca utilizarea propriei lui viziuni pentru a colora realitatea pentru a-i fi pe plac a devenit necesara in vederea schimbarii lumii cu adevarat.
   Metoda paranoico-critica, utilizata de Dali, reprezenta antrenarea pictorului pentru a poseda puterea de a privi un obiect si de a vedea un altul.
   Un eveniment cheie in viata lui Dali a fost cunoasterea sotiei sale, Gala, care la acea vreme era casatorita cu un alt artist suprarealist. Ea a reprezentat influenta lui principala, atat in viata personala, cat si in multe din picturile lui.
    Spre sfarsitul anilor 1930, viziunea exagerata a lui Salvador a inceput sa ii deranjeze pe ceilalti. Andre Breton, un poet si critic francez, care era un suprarealist intr-o pozitie de conducere, l-a exclus pe Dali din miscarea suprarealista.
    Pictorul a continuat sa aiba succes atat in domeniul picturii, cat si in cel al scrisului, al designului scenic si al filmelor, dar seriozitatea lui ca artist incepea sa fie pusa sub semnul intrebarii. El s-a declarat impotriva artei abstracte si a inceput sa picteze subiecti catolici in acelasi stil, care reprezentau cosmarurile lui.
    In anul 1974 drepturile lui in arta au fost vandute de alti oameni de afaceri, lasandu-l fara niciun profit. In 1980, un barbat pe nume A. Reynolds Morse, din Cleveland, a format o organizatie numita "Friends to Save Dali".
    In 1983, Dali si-a expus multe din lucrarile sale la Muzeul de Arta Contemporana din Madrid, eveniment care l-a facut faimos in Spania si care l-a adus in atentia Familiei Regale din Spania si a colectionarilor din intreaga lume.
    Dupa anul 1983, Salvador a fost tintuit intr-un scaun cu rotile dupa un incendiu. Pictorul a murit pe data de 23 ianuarie 1989, in Figueras, Spania. El este amintit ca fiind subiectul unor numeroase controverse, desi in ultimii lui ani controversa a avut mai multe legaturi cu asociatii lui, decat cu Dali in sine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu