BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

joi, 7 aprilie 2016

FRANCIS FORD COPPOLA LA 77 DE ANI

Francis Ford Coppola s-a nascut in Detroit, Michigan, SUA pe 7 aprilie 1939.Crescand intr-o familie italo-americana Coppola a avut o sursa de inspiratie pentru cariera lui patrunzand prin familia sa,tatal cantaret si mama actrita,in minunata lume a showbiz-ului.Isi ia diplomele in regie-film la Hofstra University si UCLA.

Dementia 13 (1963) a fost primul sau film in care a lucrat alaturi de  Roger Corman fiind asistentul acestuia.Pana in 1969 Coppola a avut colaborari ca scenarist a facut adaptari de scenariu dar cea mai importanta realizare a sa la acel timp a fost filmul Patton,caruia ia scris scenariul,a primit Oscarul pentru cel mai bun scenariu adaptat.



In 1969 pune bazele unei companii independente de film in San Francisco,American Zoetrope impreuna cu George Lucas.Incep cu THX 1138 (1971) film regizat de Lucas si la care Coppola a fost producator dar continua cu un film grandios care va ramane in istoria cinematografiei:The Godfather (1972).Acest film in aduce lui Coppola un oscar pentru scenariu.Filmul va avea o continuare The Godfather: Part II de asemenea foarte bine vazut motiv pentru care va primi 6 premii Oscar,si o alta ceva mai tarziu in 1990 The Godfather: Part III .Un alt film al lui Coppola care nu trebuie uitat este Apocalypse Now (1979) film premiat la Festivalul de Film  de la Cannes.

La 9 ani se imbolnaveste de poliomelita , ceea ce-l va face sa stea aproape paralizat in pat  o perioada mare de timp. Atunci  singura lui distractie sunt marionetele ,  pentru care improvizeaza  spectacole  si face filme cu o camera de 8 mm , filme pe care singur le monteaza  si le sonorizeaza . 

Se hotaraste sa se faca artist in  1957, cand la  18 ani  intra la  HOFSTRA, la Arta Dramatica  unde atrage atentia  printr-un montaj foarte  personal al piesei  “Un tramvai numit dorinta “  (A Streetcar Named Desire, de Tennesse Williams). 



Aici cunoaste diversi actori si viitori colaboratori.In  1960  isi ia titlul in Arta teatrala  si in acelasi an  se inscrie si la  UCLA, dar al carui plan de cursuri nu-l satisfsce ,  insa  aici il intalneste pe   Jim Morrison  , a carui muzica o va integra in banda originala a filmului Apocalypse Now. 

In perioada lui 60 va face filme  erotice  , de proasta calitate  , dar nu il intereseaza , asa apar Tonight for Sure si  The Bellboy and the Playgirls . In 1962  il cunoaste pe  Roger Corman,  care vede in  Coppola un tanar talent pe care-l poate invata cum sa-si foloseasca calitatile .Practic  Coppola  devine  asistentul  lui personal.

Lui Coppola  I s-a oferit sa regizeze un film bazat pe libret musical al unui spectacol de pe  Broadway Finian’s Rainbow, film facut pentru  Petula Clark —in primul ei film american si veteranul  Fred Astaire, si produs de  Jack Warner, care a ramas descumpanit  cand a vazut aspectul  hippie al lui  Coppola din acea epoca . Adaptand materialul, Coppola  reusi sa faca un film meritoriu  si datorita caruia actrita Petula Clark  afost nominalizata pentru prima oara la  Globul de aur. 



Astazi acest film este unul uitat ,mai ales pentru Coppola care-l trateaza cu indiferenta . In 1971, Coppola castiga un  Oscar  pentru cel mai vun scenario original impreuna cu  Edmund H. Northon  pentru filmul  Patton. Participarea sa este prodigioasa iar celebrul titlu era numai preludiul pentru perioada sa de aur  in timpul careaia se va converti  treptat in regizorul cel mai influent din lume , mai celebru , producator puternic  si de mare ambitie  si apoi intr-un regizor blestemat de megalomanie .

Intre 1971 si  1972 se vazu prins in proiectul care –I va schimba viata .S-a apucat de  ecranizarea unui  best-seller publicat de putin timp ,  scris de scriitorul  Mario Puzo, Coppola vazu cum i s-a schimbat viata intr-un infern in numai  52 de zile , a terminat si a vazut cum filmul sau s-a transformat in cel mai norocos din toate timpurile  si castigator a 3  premii Oscar  , iar el fu transformat intr-un  creator capabil de a ridica cele mai ambitioase proiecte  imaginate . 

Facand un studiu asupra distributiei si aceasta era neconforma datorita prezentei a unei vedete in declin - Marlon Brando si prezentei unui cvasidebutant  Al Pacino— Coppola a trebuit sa se lupte  cu executivul de la Paramount  ca sa I se respecte deciziile si pentru a nu fi schimbat in saptamana inceperii filmarilor  cu un regizor mai putin violent , si asta deoarece credea ca nimeni nu ar fi fost capabil  sa-I dea filmului acea intesitate pe care o asteptau  milioanele de spectatori din sala . Coppola le demonstra ca  Pacino era cel mai indicat sa fie personificarea  personajului pe care –l interpreta  , iar , Marlon Brando,  in colosala creatie a Nasului , demonstra inca o data in plus marele sau talent , astfel ca  din acel moment el fu intruchiparea mafiotului , pe care multi au incercat sa-l imite .



Coppola, care a scris  aceasta adaptare mana in mana cu  Puzo,  de la inceput lua acest proiect ca I datorie profesionala ,dar putin cate putin  fu castigat de povestire si I impregna  si cu propria sa experienta italo-americana, dadau-i povestirii o veridicitate  si o credibilitate cum de putine ori s-a putut vedea .Mandria de a fi considerat ca cel mai bun fotograf a lui   Gordon Willis si tusa  productiei - celui care avea sa devina de atunci incolo colaborator a lui Coppola -  Dean Tavoularis, au sfarsit prin ai da filmului Nasul  acea aura de clasicism  de neuitat care de atunci ii face sa se pasioneze dupa el ,  pe toti cinefilii . 

Dar ambitia si talentul lui  Coppola  nu cunosc limite  si atunci sa decis sa se  transforme in cea mai mare stea  cu doua opere de maestru . Doi ani dupa Nasul –care l-au transformat in multimilionar , filmeaza Conversatia  si a doua parte din Nasul
 

In plenitudinea sucesului si avand incredere in sine insusi , in martie obtine  6 premii Oscar pentru Nasul II si   “La Palme d’Or “ pentru Conversatia . A fost unul dintre putinii regizori care au participat si au fost nominalizati cu doua filme in acelasi an . 

Rolul din Conversatia   va fi unul din cele mai bune roluri pentru Gene Hackman .Conversatia venea dupa Afacerea Watergate. Si este considerat de multi ca “opera magna “ a lui Coppola . 

Considerandu-se aidoma zeilor , trufas si bogat ,  Coppola  acum a avut timpul sa scrie adaptarea romanului “Marele  Gatsby “  si sa-l ajute pe prietenul sau   George Lucas  sa-si produca filmul American Graffiti.


Primul film al lui Orson Welles trebuia sa fie  adaptarea  faimoasei povestiri a lui  Joseph Conrad  Heart of Darkness , dar acest proiect fu abandonat datorita costurilor sale ridicate.Aproape dupa 40 de ani nu exista un continuator mai bun decat  Coppola  .Dandu-si seama ca numai el era in stare sa duca la bun sfarsit acest proiect , incepu filmarile pe 1 martie 1976 fara sa stie ca abia pe 21.mai 1977 va filma ultimele scene si ca filmul va fi lansat abia in 1979. 

Desi  povestirea era relatarea infruntarii dintre  2 personaje  Willard  si  Kurtz intr-un ambient primitive, totusi inca o data Coppola demonstra talentul de a extrage “aurul “ din acest material . Dar imprejurarile nefericite se tin lant  : protagonistul principal  Martin Sheen  a suferit un  infarct care putea sa-I fie   fatal ., un uragan distruse o buna parte  din decoruri , Marlon Brando  il inebunea pe  Coppola  cu pretentiile sale excesive de bani pentru onorariu  si cu dublele facute pe gustul sau ,guvernul din Filipine le-a luat  elicopterele  pe care  Coppola  le folosea la filmari , fara  a-l anunta , pentru ca era in stare de razboi . 

Dar Coppola  reusi sa depaseasca toate acestea  si cu un sunet ,opera lui  Walter Murch,  si cu o imagine a lui Vittorio Storaro, cu adevarat memorabile ,  Coppola  isi puse  numele pe unul din cele mai importante filme a celei de a doua jumatati a secolului XX. 


Nelinistit si nerefacut inca dupa  filmari  , el reuseste sa recupereze tot ceea ce a investit  gratie  faimei . Isi-si  prezenta -  aproape fara sa termine montajul – filmul la festivalul   de la   Cannes,  si castiga marele premiu “Palme d’ Or . 

A devenit celebra  fraza  lui  Coppola, care –si descrie astfel filmul  “ Filmul meu nu povesteste despre Vietnam , Filmul meu ESTE VIETNAMUL “

In 1982, fiind convins ca  nimic nu-I sta in cale , filmeaza  musical-ul :  One from the Heart,  care cu un cost mai mare de 20 milioane de dolari face incasari  de zece ori mai mici filmul are substanta dar se face vinovat ca aparut intr-o epoca cand pe nimeni nu interesa acest gen de filme . 

In 1982  trebuie sa termine un film pe care trebuia sa-l faca  Wim Wenders, Hammett,  pentru ca Wenders singur abia a terminat 30% din film . 

Coppola mai face  doua filme  The Outsiders si  Rumble Fish, care se afla printre filmele cele mai apropiate de persomalitatea sa si care au meritul de a fi descoperot noi talente :Tom Cruise, Matt Dillon, Patrick Swayze, Rob Lowe, Emilio Estévez, Chris Penn , Diane Lane, si nepotul sau  Nicolas Cage,care vor triumfa in filmul american in anii urmatori  . 


Dar esecul ambelor filme il obliga   sa se ocupe de un alt film The Cotton Club , fiind convins de  producatorul “Nasul-ui “ Robert Evans. Avand indistributie pe  Richard Gere, Coppola reusi sa o aduca si pe muza sa ,tanara  Diane Lane, Coppola a regizat acest amestec de  musical  si film politist  cu umor si bun gust , dar criticii il terminara si publicul si el ii intoarse spatele .Costurile mai mari decat incasarile , precum si esecul lui One from the Heart, l-au terminat si financiar , dar si  artistic.Se presupunea ca s-a terminat cu o cariera atat de stralucitoare . 

A aceptat sa faca filme de mana a doua , la comanda , dar in 1986 reuseste sa faca si un film pe gustul sau Peggy Sue Got Married,  in care reia tema sa favorita despre temporalitate  si atemporalitate .Tot in acelasi an , viata ii da o lovitura puternica ,ii moare primul nascut Gio Coppola.

Incercand sa depaseasca  dezastrul din viata personala  si profesionala , continua sa lucreze . Lucas le intoarce favoarea lui de American Graffiti,(acum el este cel bogat ,iar Coppola  un om ruinat ) dandu-I posibilitatea sa faca  Tucker: The Man and His Dream cu  Jeff Bridges care s-a transformat in filmul cel mai emblematic pentru Coppola . Acesta a fost filmul pe care Coppola  la semnat ca  Francis Ford,  si nu ca Francis Coppola , dand sa se inteleaga ca aceste filme sunt mai putin filme comerciale

Tucker  reprezinta o explicatie a  alter-ego –ui propriu ..


Anul urmator  a realizat al treilea film «Life without Zoe»,  din triada realizata impreuna cu prietenii sai Woody Allen si  Martin Scorsese,  a filmului New York Stories,  dar criticii nu s-au sfiit sa comenteze  ca filmul sau era cel mai prost din cele trei . 

Decis sa scape din criza economica in care se zbatea , Coppola  accepta in sfarsit sa mai daca un film  despre familia  Corleone  in schimbul unei sume astronomice  si a unei lipse clare de interes . Asa ca in  1990  a fost incheiata trilogia povestirii familiei  Michael Corleone, prin Nasul partea III a . Lipsita de epicul si energia predecesoarelor , aceasta  «coda», cum el insusi a numit-o este  o poveste crepusculara , dar care nu s-a ridicat la nivelul   celorlalte , a primit  numeroase critici  negative , dar succesul de public il ajutara pe Coppola sa-si regleze conturile bancare . Acest film a mai lansat un actor Andy García care a fost nominalizat pentru Oscar 

Filmul a avut sapte nominalizari  la Oscar , dar nu a castigat nici un premiu  . in favoarea unui alt film  considerat inferior “Dansand cu lupii “ a lui Kevin Costner. Asta a aratat  ca  Hollywood-ul era dispus sa admita ca talentul lui  Coppola  nu s-a evaporat,dar nu era dispus sa-l  primeasca iar pe usa principala  si nici sa-I inapoieze privilegiile avute  in anii 70. 

Imediat  a inceput sa lucreze la o adaptare a lui  Dracula , stiind ca si  Orson Welles  mereu a vrut sa o adapteze. Avand si o distributie de exceptie Gary Oldman, Winona Ryder, Anthony Hopkins, Keanu Reeves, Coppola incepu o aventura prin care intentiona sa recupereze o atmosfera misterioasa si sumbra .Cu toate ca nu a respectat nici povestirea nici imaginea tipica a vampirului “original” lansata de Bela Lugosi sau  Christopher Lee,  Bram Stoker's Dracula  a fost unul din cele mai mari succese economice pentru  Coppola ( din banii castigati si-a cumparat castelul  Inglenook   o mare suprafata dedicate viticulturii )  si a luat 3  Oscar: costume , machiaj si efecte sonore.


Recuperand criza economica si vitala , s-a apucat de un proiect “personal” «micul » Jack, interpretat de  Robin Williams si care pevestea despre un copil care crestea de 4 ori mai rapid decat un copil normal (reluind vecjea tema a timpului ). 

Anul urmator a semnat scenariul (din nou dupa 7 ani ) pentru unfilm vazat pe adaptarea pocestirii lui  John Grisham The rainmaker,

Inca de la inceputurile sale ca cineaste , F.F. Coppola  a avut o cariera tumultoasa ca  producator , nu numai pentru filmele sale  sau a prietenilor , dar si pentru proiecte care fara ajutorul lui nu se puteau realiza .  

A participat la primele filme ale prietenului sau  George Lucas, THX-1138 si  American Graffiti, asumandu-si o parte din pierderi la prima si finantand distributia la a doua – care s-a dovedit un mare suces 

A  mentinut financiar proiectul  Black Stallion si a  scolii sale . 

De asemeni unul din filmele cele mai emblematice pentru Kurosawa, Kagemusha, exista datorita interventiei sale ca producator  . 

In ultimii ani s-a dedicat indeosebi si altor tipuri de afaceri  cum ar fi producerea vinurilor in Valle de Napa  in  California, cu intreprinderea sa  Niebaum-Coppola. 


De asemeni produce o marca de paste si de salsa : Mammarella. A deschis hoteluri in  Guatemala, Belize, si recent in  Buenos Aires, si in portul  Palermo, zona care acum se numeste  Palermo Coppola.

In 1997, Coppola  a fundat  Zoetrope All-Story,  o revista literara care publica mici povestiri SF. 

Copii l-au urmat in cariera cinematografica . Sofia Coppola, care la inceput a fost criticata pentru prestatia sa din Nasul III  a ajuns azi una din cele mai reputate scenariste  si regizoare datorita “ Nevestelor asasine “, Lost in Translation si  María Antonieta. Celalat fiu , Roman Coppola,  la fel a realizat cateva filme . Pe langa copii, tatal sau , Carmine ,  a fost  un renumit compozitor , care a scris numeroase melodii pentru multe din filmele sale . Iar nepotul sau Nicolas Cage este un recunoscut actor la fel ca si sora sa   Talia Shire, interpreta a filmelor  Rocky si actrita secundara in trilogia Nasul .

 SURSA-http://www.cinemarx.ro/persoane/Francis-Ford-Coppola-6679.html?biografie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu