BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

marți, 5 aprilie 2016

BETTE DAVIS -108 ANI DE LA NASTERE

  Deseori numită ''prima doamnă a ecranului american'', Bette Davis a creat un nou model de eroină a marelui ecran - femeia liberă într-o industrie dominată de bărbați.
   A fost cunoscută ca o actriță care putea juca o mare varietate de roluri dificile și puternice, stabilind astfel un nou standard pentru femeile de pe marele ecran. Independentă și în afara ecranului, bătăliile sale cu persoanele importante ale studiourilor de film au rămas legendare.

   Bette Davis, pe numele său adevărat Ruth Davis, s-a născut la 5 aprilie 1908 în Lowell, Massachusetts. S-a înscris la cursurile Școlii de Artă Dramatică ''John Murray Anderson'', iar în 1929, și-a făcut debutul pe Broadway, în piesa ''Broken Dishes''. 
   În 1930, s-a mutat la Hollywood pentru un contract cu studioul ''Universal'', dar după câteva mici filme, acesta nu a fost reînnoit. A vrut să se întoarcă pe Broadway, dar compania ''Warner Brothers'' a făcut-o imediat să-și schimbe opțiunea, semnând, în 1932, un contract pe șapte ani. Filmul ''The Man Who Played God'' (1932) a lansat-o pe Bette.
   Pentru rolul din ''Dangerous'' (1935) a fost nominalizată la Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță. A fost prima actriță a studiourilor ''Warner Brothers'' care a câștigat acest premiu.

  În 1939, a câștigat cel de-al doilea Premiu Oscar pentru ''Jezebel'' (1938). De asemenea, a fost nominalizată la Premiul Oscar în următorii cinci ani. În 1942, era cea mai bine plătită femeie din America.
  În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a organizat Cantina Hollywood pentru soldații care treceau prin Los Angeles. Pentru conducerea acestei acțiuni, a primit în 1980, Medalia pentru un serviciu civil remarcabil, cea mai înaltă distincție civilă a Departamentului american al apărării.
   A realizat un extraordinar rol ca ''Margo Channing'' în filmul ''All Ebout Eve'' (1950), primind cea de-a opta nominalizare la Premiul Oscar. A urmat în 1962, ''Whatever Happened to Baby Jane?''.
   Din filmografia actriței mai amintim: ''That Certain Woman'' (1937) — premiul de la Veneția; ''The Little Foxes'' (1941); ''Watch on the Rhine'' (1943); ''A Stolen Life'' (1946); ''Beyond the Forest'' (1949); ''The Catered Affair'' (1956); ''Hush...Hush, Sweet Charlotte'' (1964); ''Death on the Nile'' (1978); ''The Whales of August'' (1987); ''Wicked Stepmother'' (1989).
   Viața personală a actriței a fost la fel de dramatică ca și rolurile sale. A fost căsătorită de patru ori. A avut o fiică, cu cel de-al treilea soț, William Grant Sherry. A adoptat doi copii, Margot și Michael, în timpul căsătoriei cu cel de-al patrulea soț, Gary Merrill.

   Cu o carieră ce cuprinde 100 de filme, realizate în decursul a 58 de ani, Bette Davis a schimbat modul în care Hollywood-ul privea actrițele. În 1977, a fost prima femeie care a primit Premiul pentru întreaga carieră acordat de Institutul American de Film.
   La 75 de ani a suferit o mastectomie datorată unui cancer de sân. Nouă zile mai târziu a suferit un atac de cord. În ciuda sănătății precare, a continuat să joace până la moartea sa. Bette Davis a murit, la 6 octombrie 1989, la Neuilly-sur-Seine, în Franța.

SURSA-http://www.agerpres.ro/flux-documentare/2014/10/06/documentar-actrita-bette-davis-25-de-ani-de-la-moarte-08-44-04

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu