BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

vineri, 29 aprilie 2016

OBICEIURI CIUDATE DE PASTE

   Daca, in obiceiurile si traditile de Paste din Romania, mielul, cozonacul , pasca si ouale colorate reprezinta repere de baza, pe alte meridiane ale lumii, dincolo de covarsitoarea semnificatie religioasa, sarbatoarea de Pasti este marcata de niste ritualuri ciudate atunci cand le privim strict din perspectiva noastra culturala.
   In Slovacia, cete de flacai imbracati in costume populare traditionale biciuiesc (cu blandete) cu crengute de salcie cate o fata ce merge in fruntea lor. Acest obicei, cat si cel de a arunca apa peste fete, se spune ca le asigura acestora frumusete, sanatate si fertilitate.
   In Cehia, intr-o traditie asemanatoare, grupurile de flacai ce colinda localitatile isi permit sa la loveasca (simbolic) pe fetele si femeile intalnite pe strada, cu niste ramuri impodobite cu panglici colorate.

  Nu intamplator, ungurii impartasesc traditia de mai sus, obisnuindu-se ca barbatii sa le ude pe fetele si pe femeile care, cu aceasta ocazie, poarta imbracamintea din vechime.

   In unele regiuni, rusii ne impartasesc parerea ca mieii sunt norocosi, convinsi fiind ca acestea sunt singurele animale de pe pamant sub forma carora nu se poate intruchipa diavolul. Tocmai din aceasta cauza, cu ocazia Pastelui, ei au obiceiul de a-si pune pe masa, o mare bucata de unt careia i s-a dat forma unui miel.

   In lunea de Paste, in localitatea frantuzeasca Haut, toti oamenii din imprejurimi isi aduc ouale in piata orasului in vederea pregatirii unei uriase omlete. Omleta poate burdusi burtile a 1.000 de oameni si este alcatuita din peste 4.500 de oua. Vezi si: Pastele in Franta - Traditii si obiceiuri

   In Finlanda, ceremonialul de Paste aduce cumva cu Halloween-ul! Se povesteste ca toate vrajitoarele merg cu acest prilej in Germani pentru a se intalni cu diavolul. Copiii, deghizati in vrajitori si vrajitoare, cu cate o matura atarnata de gat, merg din casa in casa pentru a capata bunatati. Se mai spune ca, in decursul acestei celebrari, vrajitoarele devin mai puternice si, pentru a le alunga, sunt aprinse mari focuri de tabara.

   In Papua, Noua Guinee, atunci cand soseste Pastele, oamenii nu mai tin cont de cat de daunator poate fi fumatul! Copacii din jurul bisericilor sunt  impodobiti cu tutun si tigari, si aproape toata lumea se delecteaza cu cateva fumuri de tabac!

   Australienii nu sunt deloc de acord cu simbolul iepurasul de Paste! Iepurii nu sunt deloc agreati pe aceste meleaguri  din pricina marilor daune pe care le provoaca recoltelor. In locul "iepurasilor" sunt preferate animalutele din ciocolata reprezentandu-i pe "bilbies" , purtand numele stiintific de "Macrotis lagotis," niste marsupiale rare, pe cale de disparitie.
 
   Nici in Noua Zeelanda, iepurasii de Paste nu sunt deloc agreati! Vanatorul care reuseste cu aceasta ocazie sa impuste cei mai multi iepuri primeste un premiu in valoare de 3.500 dolari NZ.

   Columbienii au un obicei ciudat cu ocazia Pastelui. In loc de miel, ei prefera sa-si faca cate o friptura din carne de iguana, broasca testoasa sau chiar unele rozatoare.

   In Berlin, cu prilejul ultimei vineri dinainte de Pasti (Vinerea Mare), oamenii sunt atrasi de parcul de distractii Britzer Garten, unde sunt intampinati de un urias iepuras de Paste.

   Daca in  alte tari, ouale colorate de Paste sunt sunt ascunse in vederea unei antrenante si promitatoare cautari, in Germania ele sunt asezate la vedere, pe ramurile copacilor de pe strazi. Unii arbori sunt astfel impodobiti cu mii de oua de Pasti.

   Se pare ca grecii nu s-au lasat ispititi de culorile curcubeului in traditiile lor de Paste, ei pastrand cu cerbicie culoarea rosie pentru ouale ce marcheaza acest eveniment. 

   In Polonia, stapanul ori gospodarul casei nu are voie sa participe la prepararea cozonacilor de Paste, zicandu-se ca daca aluatul le ajunge pe mustata, aceasta se va alb, iar cozonacii nu vor creste. De asemenea, ei cred ca un matisor de salcie binecuvantat de un preot le asigura sanatatea, vreme de un an, daca fac efortul de a-l ingurgita.


SURSA-http://www.diane.ro/2014/04/obceiuri-traditii-paste-ciudate.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu