Ziua Internationala a Ursului Polar sarbatoreste cel mai mare carnivor din lume. Aproape orice copil care merge la o gradina zoologica ramane uimit in fata ursului polar, care se impune prin frumusetea si, in acelasi timp, marimea sa.
Aceasta zi poate fi sarbatorita in mai multe feluri. Daca exista ursi polari la gradinile zoologice pe care le cunosti, poti merge sa le faci o "vizita". Profesorii pot profita de aceasta zi pentru a-i invata pe cei mici mai multe despre acest animal sau pur si simplu poti sta acasa si sa urmaresti documentare despre ursii polari.
Adultii de sex masculin pot sa ajunga la o greutate de 700 de kilograme si atunci cand se ridica in doua labe pot atinge o inaltime de 3 metri, in timp ce femelele ating doar jumatate din dimensiunile si greutatea masculilor.
Ursii polari se hranesc in special cu foci si pesti si pot fi gasiti in Alaska, Canada, Rusia, Groenlanda si Norvegia.
Femelele nu se imperecheaza pana la varsta de cinci ani si nu se imperecheaza din nou pana cand puii nu fac trei ani si o fac doar in conditii favorabile. Nou-nascutii isi petrec primele luni din viata intr-un barlog de gheata construit de mama lor.
Simpaticele animale au ajuns pe lista mamiferelor protejate de lege din cauza incalzirii globale, a vanatorilor si a poluarii ce otraveste tot mai mult Pamantul pe masura ce industria se tot dezvolta.
International Union for Conservation of Nature a anuntat ca daca tendinta climatica continua, ursii polari ar putea sa dispara in urmatorii 100 de ani.
Daca vrei sa ajuti ursii polari sa supravietuiasca cat mai mult, ai grija de mediul inconjurator. Chiar si cel mai mic gest facut va ajuta ursii polari sa traiasca mai mult. Poti incepe prin plantarea unui copac sau te poti oferi voluntar in diferite activitati ce vizeaza protectia animalelor.
CURIOZITATI DESPRE EI :
- Ursii polari se deplaseaza cu o viteza de aproximativ 5-6 km/h, in timp ce femelele care au pui se deplaseaza cu aproximativ 2-4 km/h.
- Aceste animale sunt cunoscute pentru mersul lor lent, insa au si abilitatea de a galopa asemenea cailor.
- Cand fug, pot atinge o viteza de aproape 40 de km/h, insa doar pe distante scurte. Totusi, ursii tineri pot fugi cam 2 km fara sa se opreasca.
- In perioada verii, ursii dorm mai mult ziua, pentru ca seara prada este mai usor de prins. Focile sunt mai active in timpul noptii.
- Dorm cat de mult pot, pentru a-si pastra energia in perioadele in care gasesc cu greu mancare.
- Au capacitatea de a dormi chiar si in timpul viscolelor. Sapa gropi in pamant sau in gheata si permit zapezii sa ii acopere ca o patura.
- Vara tind sa doarma pe blocurile de gheata.
- Femelele gestante sapa barloguri, pentru a se retrage in perioada toamnei, dand nastere puilor iarna. Dorm toata perioada cuprinsa intre iarna si primavara, iar mai apoi ies din barlog.
- O ursoaica nu are mai mult de 2-3 pui, care traiesc alaturi de mama lor timp de 2 ani si jumatate, dupa care trebuie sa se descurce pe cont propriu.
- Ursii polari nu hiberneaza. Dorm zile intregi, dar nu intra in hibernare.
- Nu se sperie de prezenta omului. De aceea, pot fi periculosi daca se afla in apropierea unor asezari umane.
http://www.animalutul.ro/mamifere-mari/specii-exotice/curiozitati-despre-ursii-polari/1577/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu