Muzeul de Stat Ermitaj (Hermitage) este unul dintre cele mai mari si mai vechi muzee din lume si cu siguranta este un obiectiv turistic ce trebuie sa se regaseasca pe lista oricarui turist ce ajunge in Sankt Petersburg.
Muzeul a fost fondat in anul 1764 de Ecaterina cea Mare, Imaparateasa a Rusiei si deschis publicului larg in anul 1852.Pe langa faptul ca detine una dintre cele mai importante colectii de arta ale lumii, Ermitaj merita vizitat chiar si numai pentru interiorul sau foarte somptuos. Palatul de Iarna in mod deosebit este de-a dreptul minunat, cu scarile superbe si splendidele sale camere de stat.
Colectia Imparatesei Ecaterina cea Mare a Rusiei a luat nastere odata cu achizitionarea a peste 200 de tablouri de la un negustor de arta berlinez pe nume Johann Ernst Gotzkowsky. Aceasta colectie initiala era formata dintr-o abundenta de capodopere ale unor artisti precum Rembrandt, Rubens, Van Dyck, Raphael, Holbein, Titian si multi altii. Istoricii sustin ca in timpul vietii sale Ecaterina cea Mare a achizitionat peste 4000 de tablouri ale “Vechilor Maestri”, 38.000 de carti, 10.000 de nestemate gravate, 10.000 de desene, 16.000 de monezi si medalii si o colectie de istorie a naturii ce ocupa doua galerii.
Prin asamblarea acestei colectii impresionante, Ecaterina cea Mare a urmarit sa mareasca prestigiul international al curtii imperiale rusesti si a folosit-o in acelasi timp ca o dovada a puterii si bogatiei Imperiului ei, trimitand un mesaj politic important imperiilor rivale din restul Europei.
Cu trecerea anilor, colectia a continuat sa creasca prin achizitii ale altor Tari Rusi si prin donatii facute de diversi indivizi. Unele opere au fost cumparate de la Guvernul Papal altele fiind adaugate atunci cand unele palate si locuinte private ale nobililor rusi au fost nationalizate. Operele de arta astfel obtinute au fost redistribuite prin mai multe muzee de stat ale Uniunii Sovietice.
Palatul de Iarna al Ecaterinei a fost in permanenta extins pentru a putea gazdui colectia de arta in continua crestere. Initial, colectia a fost gazduita in Palatul de Iarna, dar intre 1771 si 1787, Ecaterina a pus sa fie construit Micul Ermitaj pentru a ii gazdui colectia. La putina vreme dupa aceea, Marele Ermitaj a fost construit la este de Micul Ermitaj si intr-un final, Noul Ermitaj a fost si el ridicat intre 1839 – 1851.
In 1852 Noul si Marele Ermitaj au fost deschise publicului larg de catre tarul Nicolae I. Dupa Revolutia Ruseasca din 1917 Palatul de Iarna a fost adaugat Muzeului Ermitaj. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial muzeul a continuat sa se extinda nu doar prin marirea colectiei ci si prin adaugarea de noi cladiri complexului muzeal.
Colectia permanenta a Muzeului Ermitaj include aproximativ 3 milioane de obiecte de arta care acopera o perioada ce se intinde din Paleolitic pana in perioada contemporara. Muzeul este atat de mare incat este imposibil pentru turisti sa viziteze toate galeriile in timpul unei singure vizite, dar din fericire exista bilete valabile mai multe zile.
Printre galeriile de la Muzeul Ermitaj din Sankt Peterburg se numara cele de Arta Preistorica, Atinchitate, Egiptul Antic, Arta Vest Europeana (cu o colectie impresionanta de pictura italiana, flamanda, olandeza, spaniola si franceza), numismatica, Arta Orientala si Arta Ruseasca.
Printre cele mai importante exponate de la Ermitaj se numara cerbul de aur din secolul 7 i. Ch., apartinind civilatiei scitilor dar si sute de artefacte de pe vremea lui Petru cel Mare. De asemenea nu trebuie ratata imensa cupa din secolul al 19-lea numita Kolyvan, ce cantareste 19 tone si care este supranumita ‘Tarina Vazelor’. De o popularitate deosebita in randul turistilor se numara si exponatele din colectia de arta impresionista unde pot fi admirate opere ale unor artisti precum Monet sau Renoir.
Din galeriile dedicate Antichitatii ies in evidenta unele capodopere cum ar fi o statuie a Afroditei din Grecia secolului al 2-lea si o nestemata gravata din perioada elenistica ce poarta numele de Medalionul Gonzaga. Colectia de picturi contine opere ce apartin lui Rubens, Van Dyck, Rembrandt, Carravagio, Leonardo da Vinci si Raphael.
SURSA-http://www.tvl.ro/sanktpetersburg/muzeul_ermitaj.html
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu