BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

marți, 22 martie 2016

ZIUA MONDIALA A APEI

  Conferința Națiunilor Unite asupra mediului înconjurător de la Rio de Janeiro a adoptat, la 22 decembrie 1992, hotărârea prin care ziua de 22 martie devenea Ziua mondială a apei (World Water Day) (rezoluția 47/193).
  În mesajul său pentru ediția din 2016 a zilei, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon ne transmite îndemnul de a ne reafirma "angajamentul nostru de a îmbunătăți calitatea, gestionarea și protecția resurselor de apă, ca parte a campaniei noastre istorice pentru a obține o viață demnă pentru toți oamenii ..", potrivit paginii ONU dedicate zilei.
   Ziua mondială a apei se marchează anual, iar tema anului 2016 "Apă și locuri de muncă" scoate în evidență legătura dintre cantitatea și calitatea apei necesare și oamenii care lucrează în acest domeniu, care reprezintă un aspect definitoriu pentru asigurarea calității vieții. De asemenea, prin acțiunile organizate în acest an se urmărește și recunoaștere muncii depuse în acest sector de activitate și conștientizarea necesității de a avea condiții de muncă decente.
   Ediția din 2016 a zilei este coordonată de către Organizația Internațională a Muncii în numele Grupului ONU pentru Apă (UN-Water). Festivitățile oficiale, în acest an, se desfășoară la sediul central al Organizației Mondiale a Muncii, la Geneva. În paralel, diverse evenimente regionale pe tema "Apă și locuri de muncă" sunt găzduite la nivel global.
   Raportul mondial al ONU privind valorificarea resurselor de apă în 2016 este lansat, ca și în anii precedenți, cu prilejul sărbătoririi Zilei mondiale a apei. Pentru prima dată, însă, raportul nu va fi lansată numai în limba engleză, ci și în spaniolă și franceză. Sumarul raportului va fi, de asemenea, pus la dispoziție în toate cele șase limbi oficiale ale ONU, precum și în italiană, portugheză și hindi.
   Obiectivul marcării acestei zile este de a sensibiliza atât potențialul pentru o cooperare extinsă, cât și răspunsurile la provocările cu care se confruntă managementul resurselor de apă, având în vedere creșterea cererii de acces la apă și la serviciile în domeniu. De asemenea, va oferi o oportunitate de a valorifica impulsul creat la Conferința Organizației Națiunilor Unite privind dezvoltarea durabilă (Rio +20), precum și de a sprijini formularea de obiective noi, care vor contribui la dezvoltarea resurselor de apă esențiale atât pentru productivitatea economică, cât și pentru bunăstarea socială.
   În 2013, a fost marcat Anul internațional pentru cooperare în domeniul apei, proclamat de Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluția 65/154, la 11 februarie 2011.
   La ora actuală, aproape jumătate din populația mondială activă, 1,5 miliarde de persoane, lucrează în diverse sectoare din domeniul apei și toate activitățile umane depind de apă și de cei care asigură distribuția acesteia în condiții de siguranță. Apa este un element central în cultura și religia tuturor civilizațiilor, fiind, de-a lungul secolelor, un element esențial al dezvoltării societății. Tradițiile culturale și valorile sociale determină modalitatea în care oamenii percep și gestionează apa în diferite regiuni ale lumii.

SURSE-http://www.agerpres.ro/flux-documentare/2016/03/22/ziua-mondiala-a-apei-06-30-05

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu