BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

marți, 29 martie 2016

ZIUA INTERNATIONALA A DANSULUI

La 29 aprilie este aniversată Ziua internațională a dansului, prin care se încurajează promovarea acestei forme universale de exprimare artistică, dincolo de frontierele etnice, politice sau culturale.
În 1982, Institutul Internațional de Teatru, prin Consiliul Internațional al Dansului, a hotărât ca în fiecare an, pe 29 aprilie, să fie celebrată Ziua internațională a dansului. Sărbătoarea marchează astfel și ziua de naștere a creatorului baletului modern, Jean-Georges Noverre (1727-1810).
Cu prilejul acestei zile, la nivel mondial sunt organizate evenimente culturale precum: cursuri, expoziții, materiale de prezentare pentru toate tipurile de dans, seri de dans, spectacole de stradă și spectacole speciale. Anual, cu această ocazie, o personalitate de rang mondial din lumea dansului este invitată să lanseze un mesaj special.
Peste tot în lume sunt organizate cursuri deschise, expoziţii, seri de dans, show-uri de stradă sau spectacole şi, potrivit tradiţiei evenimentului, o personalitate a dansului transmite un mesaj în toate instituţiile din lume dedicate artei dansului. 
Jean Georges Noverre, maestru francez al dansului și baletului, căruia îi este dedicată această zi, s-a născut la Paris, la 29 aprilie 1727. Prima apariție într-un spectacol a avut loc la Fontainebleau (1743), iar în 1747 a compus primul spectacol de balet pentru Opera Comică. Doi ani mai târziu, a montat spectacolele de balet — ''Iphigenie en Tauride'', ''Alceste'', colaborând cu Christoph Willibald Gluck.
Între 1758 și 1760, a realizat o serie de spectacole de balet la Lyons — ''Fetes du serail'', ''Les Rejouissances flamandes'', ''La Mort d' Ajax'', ''Orphee aux Enfers'' — și și-a publicat lucrarea ''Lettres sur la danse et sur les ballets'' (1760), în care a definit dansul ca ''o pictură plină de pasiuni, moravuri, obiceiuri''.
În 1775, la cererea reginei Maria Antoaneta, a fost numit maestru al spectacolelor de balet la Opera din Paris. A murit la Saint-Germain-en-Laye, la 19 noiembrie 1810.
Oamenii au dansat de mii de ani, mărturie fiind figurile de dansatori ce apar în picturile rupestre din Europa și Africa, datând din timpuri preistorice. Dansul, una dintre cele mai vechi forme ale artei, poate exprima emoții, poate spune o poveste, poate crea o atmosferă specifică sau poate etala rezistența fizică a dansatorului. Sunt două tipuri de dans: dansul de societate, pentru distracție, și dansul creat pentru a susține un spectacol. Dansul l-a însoțit pe om, în călătoria sa prin timp, ca un prieten fidel și de încredere, adaptându-se mereu nevoilor sale, fie de exprimare, fie de relaxare sau de comunicare.

Beneficiile dansului

Dansul reprezintă o descărcare prin ritm şi miscare a diferitelor sentimente sau trăiri, prin dans exprimăm bucuria, tristeţea, iubirea sau dorinţa. Prin dans socializăm, comunicăm, indiferent de limba vorbită sau din cultura din care venim. Dansul formează şi întăreşte spiritul de echipă sau de competiţie.
Pe lângă beneficiile asupra spiritului, multe dansuri au un efect pozitiv şi asupra trupului, menţinându-l în formă, sau a comportamentului.
Şi ajuta nu doar dansul, ci şi muzica care îl însoţeşte întotdeauna.
Pe copii dansul îi ajută să crească fizic, le întăreşte musculatura şi le îmbunătăţeşte postura şi flexibilitatea.
Emoţional, dansul poate fi un remediu împotriva timidităţii, depresiei, tulburarilor de comportament, iar sub aspect intelectual s-a dovedit că mişcarea ajută pe cei cu deficienţe legate de procesul de învăţare, pentru ca mintea şi trupul sunt un întreg.
Înainte de inventarea scrisului dansul era mijloc de expresie pentru a transmite poveştile de la o generaţie la alta, şi, înainte de a exista tratamente medicale dansul a fost metodă de vindecare.


SURSE- http://stiri.tvr.ro/de-ziua-mondiala-a-dansului-putina-nebunie-care-face-bine-tuturor_59290.html#sthash.sQboFbl9.dpuf;
http://www.agerpres.ro/flux-documentare/2015/04/29/ziua-internationala-a-dansului-09-16-23

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu