BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

luni, 21 martie 2016

ZIUA INTERNATIONALA A PADURILOR

   Ziua internațională a pădurilor se marchează anual la 21 martie și are drept scop conștientizarea importanței pe care o au pădurile în viața noastră de zi cu zi. Conform site-ului oficial al ONU, www.un.org, 1,6 miliarde de oameni depind de păduri pentru a-și asigura mijloacele de trai, medicamentele, carburanții și alimentația. Pădurile acoperă 31% din totalul suprafeței de uscat și joacă un rol important în eradicarea sărăciei, dezvoltarea durabilă și siguranța alimentară, în beneficiul generațiilor prezente și viitoare.
Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat rezoluția de instituire de acestei zile la 21 decembrie 2012, încurajând toate statele membre să organizeze activități pentru promovarea rolului pădurilor și pentru protejarea acestora. De regulă, aceste activități includ campanii de plantare a arborilor, festivaluri, expoziții, dar și reuniuni pe această temă.
    Forumul Națiunilor Unite pentru Păduri (UNFF) a fost desemnat de către Adunarea Generală ONU pentru a facilita marcarea Zilei internaționale a pădurilor, în colaborare cu Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), cu guvernele, cu organizațiile internaționale și regionale, precum și cu părțile interesate, inclusiv cu societățile civile.
    Omenirea nu și-a pus problema rolului pădurii în mod științific decât foarte târziu, începând cu secolul al XIX-lea, ca urmare a modificărilor socio-economice ce au determinat o creștere importantă în utilizarea și exploatarea lemnului.
    Pădurile reprezintă cele mai diverse ecosisteme biologice de pe suprafața terestră, găzduind peste 80% din speciile terestre de animale, plante și insecte. Ele joacă un rol-cheie în lupta noastră de adaptare la schimbările climatice și de diminuare a acestora și contribuie la menținerea echilibrului de oxigen, dioxid de carbon și umiditate din aer. Totuși, în ciuda tuturor acestor beneficii ecologice, economice, sociale și medicale, distrugem o mare parte a pădurilor de care avem nevoie pentru a supraviețui. Defrișările la nivel mondial continuă într-un ritm alarmant, 13 milioane de hectare de pădure fiind distruse anual. Acestea provoacă între 12 și 20% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, care duc la schimbările climatice.
    Pentru anul 2016, aceasta zi poartă un generic deosebit – “Pădurea şi apa”, accentuînd problemele apei şi importanţei pădurilor în menţinerea regimului hidrologic şi aprovizionarea populaţiei cu apă curată, la care contribuţia vegetaţiei forestiere este enormă.
   În perioada care urmează, în toată ţara se va desfăşura o amplă campanie de informare şi mediatizare, pentru a încuraja participarea societăţii civile, mass-media, ong-uri de mediu la acţiuni de plantare, protejarea resurselor forestiere, dar şi de conştientizare a importanţei pădurilor ca element indispensabil pentru viaţă, care oferă aer curat, apă şi contribuie la minimalizarea schimbărilor climatice.
    În mesajul de bază al Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO) se menţionează rolul pădurilor în furnizarea apei dulci a planetei, care este esenţială pentru viaţă. Gestionarea durabilă şi sustenabilă a pădurilor este scopul primordial atît pentru instituţiile specializate naţionale şi internaţionale, cît şi pentru oamenii simpli, consumatori ai resurselor naturale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu