BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

miercuri, 26 iunie 2019

ZIUA DRAPELULUI NAȚIONAL

Timpul pare să fi curs diferit pentru drapelul României. Încă de la 175 după Hristos, steagul dac s-a impus ca stindard al multor legiuni romane, triumfând şi în a doua jumătate a secolului al IV-lea, cu prilejul vizitei la Roma a împăratului Flavius Iulius Constantinus, fiul împăratului Constantin I. Treaba nu-i doar o presupunere şi un fapt real, după cum spun documentele militare rămase. Scrie negru pe alb: stindardul de luptă al dacilor purta culorile roşu, galben şi albastru, însă nu în aceeaşi proporţie a culorilor (33%), acestea fiind dispuse orizontal: în partea superioară, galben în mijloc și albastru la bază
LIBERTATE, DREPTATE, FRĂŢIE!
După o perioadă tulbure şi fără nicio altă menţionare, cele trei culori păreau pierdute pentru totdeauna. Mihai Viteazul, însă, “reînvie” tricolorul care se regăseşte acum pe diplomele emise de domnitor, pe scuturi și pe lambrechinii stemelor. Este de remarcat prezența celor trei culori și în picturile de pe pânza drapelului răscoalei lui Tudor Vladimirescu în cadrul căreia li se atribuie pentru prima oară semnificația: Libertate (albastrul cerului), Dreptate (galbenul ogoarelor), Frăție (roșul sângelui).
26 IUNIE, ZIUA DE NAŞTERE A STEAGULUI ROMÂNIEI!
După o istorie zbuciumată, pe 26 iunie 1848, ia naştere, OFICIAL, DRAPELUL NAŢIONAL, fiind decretat de Guvernul revoluționar provizoriu din Țara Românească. Se întâmplă în Cadrul Marii Adunări Naţionale de pe Câmpul Filaretului din Blaj.
Tricolorul ar fi fost fluturat în premieră, pe 29 iulie 1839 pe muntele Pleșuva, potrivit unor mărturii ale francmasonului Jean Alexandre Vaillant.
-Constituția României din 1991 prevede că drapelul tricolor este un simbol național alături de stemă, sigiliu și imn.
-Cel mai mare drapel al României, care a constituit un nou record mondial, a fost desfășurat, la 27 mai 2013, pe aerodromul Clinceni. Drapelul, cântărind aproximativ 5.000 kg, a avut dimensiunile de 349,425 x 226,917 m, rezultând o suprafață declarată de 79.290,39 mp.
- Guvernul este singurul organism oficial care stabilește când drapelul României se arborează în bernă în zilele de doliu național.
- În întreaga lume, mai există doar alte opt steaguri tricolore cu benzi colorate așezate pe verticală, fără stemă: Italia, Franța, Irlanda, Guninea, Mali, Belgia, Ciad și Coasta de Fildeș.
SURSA-https://a1.ro/…/de-ce-albastru-galben-si-rosu-drapelul-roma…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu