BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

miercuri, 26 iunie 2019

GEORGES BIZET 144 DE ANI DE LA MOARTEA COMPOZITORULUI


Georges Bizet s-a născut la Paris în 1838. Tatăl său era profesor de canto, iar mama pianistă amatoare. A început studiile muzicale la vârsta de 9 ani la Conservatorul din Paris, avându-l profesor de compoziție pe Jacques Halévy, cu fiica căruia se va căsători în 1869. În 1857 obține importantul Premiu al Romei și studiază timp de trei ani în Italia.
După întoarcerea la Paris, se dedică compoziției și își câștigă existența ca profesor particular de muzică.
În urma unei infecții cronice a amigdalelor, face un reumatism articular acut cu complicații cardiace și moare la 3 iunie 1875, în vârstă de numai 36 de ani, la trei luni după premiera operei sale Carmen. Este înmormântat la cimitirul Père Lachaise din Paris
Printre cele mai cunoscute opere ale sale se numără "Pescuitorii de perle", 1863, "Frumoasa fată din Perth", 1867 și "Djamileh" (1872).
Opera Carmen (1875), bazată pe o nuvelă de Prosper Mérimée, a rămas până în prezent cea mai importantă creație a sa, deși la premiera din Paris nu s-a bucurat de prea mult succes. Totuși, în același an, după moartea lui Bizet, opera înregistrează un succes triumfal pe scena Operei de Stat din Viena.
Sursa -Wikipedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu