BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

joi, 21 ianuarie 2016

ZIUA INTERNATIONALA A VEVERITELOR (International Squirrel Day)

10 lucruri interesante despre veverite
   Stiai ca veveritele sunt active in tot timpul anului si, in ciuda a ceea ce se crede, ele nu intra iarna in hibernare? Odata cu inceperea sezonului rece aceste animalute se retrag in scorburi sau vizuini pentru a-si proteja si pastra caldura corpului, nu pentru a hiberna. De asemenea, aceasta este si o tactica de a se proteja impotriva pradatorilor care in perioada de iarna sunt tot mai numerosi. Iata si alte lucruri interesante despre veverite:

1 Pe tot mapamondul traiesc circa 300 de specii de veverite, pe toate continentele, cu exceptia Australiei.
2 Veverita gri reprezinta rasa cel mai des intalnita si mai studiata, populand zone intinse de pe aproape intreaga suprafata a emisferei nordice - Europa, nordul Asiei, Orientul Indepartat si Japonia.
3 La noi in tara se intalneste veverita roscata, o ruda mai mica a celei gri.
Dupa cum ii spune si numele, aceasta are blana in nuante de la caramiziu la negru-roscat, burta alba si o coada lunga, din fire pufoase si ciufulite.
4 Ca toate rozatoarele, veveritele au 4 dinti din fata care nu se opresc niciodata din crestere.
Pentru a-si mentine dintii la o dimensiune normala veveritele rod mereu cate ceva.
5 In caz de nevoie veveritele se pot dovedi a fi foarte bune inotatoare si isi foloses coada stufoasa pe post de carma.
6 Cea mai mica veverita are numai 7 cm (capul si corpul) iar coada mai masoara inca pe atat. Denumita si pigmeul african, aceasta veverita poate fi intalnita in sud-estul Nigeriei, in Camerun si Gabon.
7 Cea mai mare veverita este cunoscuta ca veverita gigantica indiana si traieste in sud-estul Asiei si in cateva zone din Nepal. Corpul si coada acesteia pot masura impreuna pana la 90 cm.
8 O veverita traieste aproximativ 6-7 ani.
9 In America de Nord, veverita dungata a devenit preferata tuturor. Aceasta traieste in paduri dar isi petrece majoritatea timpului pe sol.
Este un animalut sociabil, indraznet si curajos, care nu se teme de oameni.
10 Chiar daca o veverita consuma preponderent hrana vegetala- seminte, nuci, alune, ghinde, fructe de padure, lastari tineri, frunze si scoarta de copac , aceasta se poate hrani si cu animale foarte mici, insecte, pui de pasari sau oua.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu