BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

vineri, 25 octombrie 2013

HALLOWEENUL...

Ca in fiecare an, pe 31 octombrie se sarbatoreste Halloween-ul

   Cei care se bucura din plin de aceasta sarbatoare sunt in special copiii. Ei sunt cei care asteapta cu nerabdare decorarea camerei sau a casei cu obiecte cat mai inspaimantatoare (paienjeni, schelete, lilieci), dau startul in confectionarea felinarului din dovleac si imbraca foarte mandri costumele special create pentru deghizarea din aceasta seara, urmand apoi sa ''colinde'' din casa in casa. Sarbatoarea in sine are insa o vechime impresionanta si o specificatie aparte. 

    Cuvantul ''Halloween'' isi gaseste originea in Biserica Catolica, fiind o prescurtare a ''All Hallows Eve'' sau ''All Hallows Day'' (''Ziua tuturor sfintilor'') celebrata de catolici pe 1 noiembrie. Halloween-ul insa a aparut cu mult mai mult timp in urma, in zonele locuite de celti (teritoriul Irlandei de astazi, al Marii Britanii si partii nordice a Frantei). In acele vremuri insa se considera ca 1 noiembrie este data la care se incheia anotimpul vara si incepea iarna, ei sarbatorind in aceasta zi Anul Nou (Samhain). 

    

Potrivit unor legende in acea noapte sufletele celor morti reveneau pe pamant pentru a pune stapanire pe sufletele celor vii. Ca sa scape de sufletele fantoma, celtii isi paraseau casele si imbracau costume inspaimantatoare pentru a le speria si a nu fi recunoscuti. Pentru a impiedica spiritele sa patrunda in case, oamenii lasau in fata usilor vase cu mancare. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu