BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

luni, 14 octombrie 2013

CIPRIAN PORUMBESCU 160 DE ANI DE LA NASTERE

    Ciprian Porumbescu s-a născut pe 14 octombrie 1853, la Şipotele Sucevei, într-o casă modestă, de ţară, ca fiu al Emiliei şi al preotului Iraclie Golembiovski. Viitorul compozitor va utiliza la început numele de Golembiovski, apoi, pentru o perioadă, Golembiovski-Porumbescu şi, mai apoi, Porumbescu
   Ciprian Porumbescu a început studiul muzicii la Suceava şi Cernăuţi, unde a condus Corul Societăţii Culturale "Arboroasa", apoi îşi continuă studiile la Konservatorium fur Musik din Viena, unde dirijează Corul Societăţii Studenţeşti "România Jună". Aici va scoate, în anul 1880, 20 de piese corale şi cântece la unison, reunite în "Colecţiune de cântece sociale pentru studenţii români".
   La 11 martie 1882 are loc premiera operei sale "Crai Nou", piesă în două acte care se va bucura de un mare succes atât în acea perioadă, cât, mai ales, odată cu trecerea timpului. Printre lucrările sale se numără "Rapsodia română pentru orchestră", "Serenadă", "La malurile Prutului", "Altarul Mănăstirii Putna", "Inimă de român", "Gaudeamus Igitur" şi "Odă ostaşilor români".
Ciprian Porumbescu a murit în casa de la Stupca (sat numit azi Ciprian Porumbescu, în onoarea marelui compozitor), la data de 6 iunie 1883, la numai 29 de ani.
Întreaga sa creaţie muzicală se încadrează în sfera curentului romantic, manifestând în totalitate elemente tehnice şi de expresivitate ale acestui curent. În lucrările sale, Porumbescu inserează tematici patriotice, elemente de expresivitate ce-l definesc ca stil, de o muzicalitate aparte, în care afişează o serie de trăiri personale, gânduri şi idei, care doar în acest mod pot fi auzite.
   

SURSA -http://www.mediafax.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu