BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

luni, 2 septembrie 2013

J.R.R. TOLKIEN 40 DE ANI DE LA MOARTEA SCRIITORULUI

      John Ronald Reuel Tolkien (3 ianuarie 1892 - 2 septembrie 1973) a fost un scriitor, poet, filolog și profesor universitar britanic, cel mai bine cunoscut ca autor al lucrărilor Hobbitul, Stăpânul Inelelor și Silmarillion, care se încadrează în genul fantastic.
    Tolkien a fost profesor de limba și literatura anglo-saxonă la Universitatea Oxford între 1925 și 1945 și profesor de limba și literatura engleză la aceeași universitate, din 1945 până în 1959. În 1972 a primit titlul de Comandor al Ordinului Imperiului Britanic.
   Cea mai mare parte din opera de ficțiune a lui J.R.R. Tolkien, atât cea publicată antum (în special Hobbitul și Stăpânul Inelelor), cât și cea publicată postum prin grija fiului său, Cristopher (inclusiv Silmarillion și Copiii lui Hurin) formează un complex de povestiri, poezii, istorii, limbi fictive și eseuri literare, legate între ele, despre o lume imaginară, Arda și despre Pământul de Mijloc, un teritoriu al acesteia. Într-o anumită perioadă a vieții sale, Tolkien și-a denumit aceste scrieri sub numele de "Legendarium".
„Hobbitul” a luat naștere dintr-o frază, în timp ce Tolkien corecta lucrări la universitate: într-o gaură în pământ trăia o dată un hobbit. Pentru că i s-a părut interesant și a vrut să afle mai multe despre aceste ființe numite hobbiți, profesorul a dezvoltat povestea. La fel ca Tolkien, hobbiții adoră tutunul, mâncarea bună și artificiile. Asta nu e de mirare, având în vedere că sursa de inspirație pentru personajul Bilbo Baggins este însuși autorul. Succesul la publicul de toate vârstele a fost atât de mare încât i s-a solicitat o continuare a poveștii și astfel s-a născut faimoasa trilogie Stăpânul inelelor.
    Cultura lingvistică a scriitorului este mai mult decât impresionantă. Tolkien a învățat latină, franceză și germană de la mama lui, iar pe parcursul studiilor și-a însușit engleza veche, finlandeza, gotica, greaca, italiana, norvegiana veche, spaniola, galeza și galeza medievală. De asemenea, era familiarizat cu daneza, olandeza, lombarda, norvegiana, rusa, sârba, suedeza și cu forme mai vechi ale limbilor germanice și slavone. În plus, a compus propriile sale limbi, cele mai complexe constituind familia de graiuri elfice.
    Deși mulți alți autori au publicat lucrări fantasy înaintea lui, imensul succes al cărților lui Tolkien a dus la o revigorare a genului. Tolkien este astăzi considerat "tatăl" literaturii fantastice, mai exact al subgenului "high fantasy". Conform revistei Forbes (2009), J.R.R. Tolkien este a cincea personalitate mondială din rândul celor care nu mai sunt în viață.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu